Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Prostřední z trojice závěrečných horských etap. Peloton čeká Col de la Madeleine

Bourg-d’Oisans – Cyklisty dnes prověří prostřední z triptychu vrcholných alpských etap, během níž se bude stoupat až do výšky plných dvou tisíc nadmořských metrů. Přesně tolik totiž měří monumentální Col de la Madeleine – v době, kdy na něj startovní pole vyjede, však jezdci nebudou ani v polovině této v pořadí 19. etapy. Ta totiž čítá 204 kilometrů a peloton v ní bude muset překonat dvě prémie mimořádné kategorie i dvě kategorie první. Profil by znovu měl sedět Nairu Quintanovi, který se na letošní Tour vyjevil jako zcela elitní vrchař. K favoritům pak je nutno řadit i Christopha Riblona, hrdinu minulé etapy do Alpe d’Huez. Přímý přenos 19. etapy sledujte od 10:55 na ČT sport a našem webu.

Alpské stoupání na Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Pascal Guyot

Právě uplynulá 18. etapa znovu pozměnila představy o některých z cyklistů. Ukázala kupříkladu, že i Chris Froome prochází někdy krizemi a neporazitelný vskutku není. Ve skupině s Rodriguezem a Quintanou (patrně nejschopnějším vrchařem letošní Tour) neudržel tempo a za zmíněnými dvěma zaostal o ne zcela zanedbatelnou časovou hodnotu (navíc poté dostal ještě 20sekundovou penalizaci). Froomovu dominanci v celkovém pořadí to pochopitelně neohrožuje, přesto se ukazuje, že jeho obraz jako někoho naprosto a zcela neporazitelného není tak úplně adekvátní.

"Myslím, že bude hrozně náročná hlavně po startu. Přežít dvě kategorie hors catégorie bude nesmírně náročné. Trochu to nahrává Riblonovi, mohl by si pojistit puntíkatý dres, protože nejede na celkové pořadí. Může zaútočit, pokud zregeneruje po včerejším heroickém výkonu," myslí si Tomáš Konečný, bývalý profesionální cyklista a nyní expert České televize.

Nejvíce zamotaný je stav souboje o stupně vítězů, a to o druhé a třetí místo. Naděje si mohou dělat čtyři cyklisté – dvojice Saxo-Tinkoff Contador a Kreuziger a poté Quintana s Rodriguezem. Naopak Bauke Mollema na šesté pozici dále klesá pořadím a jeho ztráta více než osmi minut je už neřešitelná.

Překvapit by mohl Alejandro Valverde, útoky lze čekat kupříkladu od Christopha Riblona a zlobit by znovu měl i nezničitelný Jens Voigt. Ten je v 41 letech snad takřka v každém úniku a nepřestává překvapovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články