Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi vyrazili na univerziádu. Krpálek ji bere jako test před MS

Praha – V sobou začíná 27. letní univerziáda. V ruské Kazani se závodů zúčastní sportovci s akademickou příslušností ze 162 zemí světa. Česká republika bude obhajovat sedm medailí. A vyráží na ni rekordně početná výprava, do Ruska odletělo v první vlně 142 z celkového počtu 146 sportovců. Sestřihy z letní univerziády sledujte od víkendu na ČT sport.

Judista Lukáš Krpálek před odletem na univerziádu
zdroj: ČT24

S výpravou odletěl i judista Lukáš Krpálek, jeden z adeptů na cenný kov. "Je to pro nás přípravný start před mistrovstvím světa, které se koná v srpnu v Riu de Janeiro. Beru to spíše tréninkově," uvedl mistr Evropy z letošního roku.

S výpravou naopak nedoletěly elitní české plavkyně. Simona Baumrtová dává přednost přípravě na mistrovství světa v Barceloně, které startuje na konci července. Domácí rekordmanka Petra Chocová se do Kazaně chystá, ale jen na skok, odletí 13. července. Chce se poprat o poslední univerziádní medaili, za dva roky už kvůli věku nebude moci startovat. Rozhodla se proto zajet do Ruska na jediný závod – na svou oblíbenou padesátku.

Celkově do soutěže vstoupí více než 10 tisíc sportovců. Čekají na ně nově vybudovaná sportoviště. "Více jak 70 procent jsou nová zařízení," uvedl pro Radiožurnál předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák. "Postavili nové aquacentrum, každý sport bude mít vlastní halu, a jelikož je vybudován i nový kanál, tak jsou do programu zařazeny kanoistika a veslování, což není zrovna běžné," dodal.

Zahajovací a závěrečný ceremoniál proběhne na supermoderním fotbalovém stadionu, který by měl hostit v budoucnosti i světový šampionát. Hlavní město Tatarstánu Kazaň si zasloužila právo uspořádání univerziády v soutěži se španělským Vigo a jihokorejským Kwangdžu.

Některé účastníky univerziády cesta do Ruska teprve čeká a mohou tak ještě ladit formu. Pro páté kanoisty z olympiády v Londýně Jaroslava Radoně a Filipa Dvořáka to bude další šance zúčastnit se skutečně obří všesportovní akce.

Zdroj
ČT sport, iDNES, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články