Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Startuje České derby, netradičně v Mostu

Praha – Netradičně na dráze v Mostu se uskuteční 93. České derby. Klasický rovinový dostih z Velké Chuchle vyhnala velká voda. Jasného favorita závod nemá, pro bookmakery jím je hnědák Mister Westminster. Dostih s nejvyšší středoevropskou dotací 2,5 milionu korun se poběží v neděli od 17:20 a přímý přenos vysílá ČT sport a náš web. 

Mistera Westminstera připravuje trenér Josef Váňa, do sedla angažoval zkušeného anglického žokeje Steva Drownea, což svědčí o tom, že by rád potřetí derby jako trenér vyhrál. O rekordní sedmé trenérské vítězství usiluje František Holčák, který bude mít v dostihu koně Always on Sunday a Mister Aviation.

Sázkový favorit Mister Westminster (3,75:1) měl podle Váni problémy v přípravě. "V pondělí jsme s ním jeli do Mostu a bylo to špatné. Dráha byla tak tvrdá, že se po ní prakticky nedalo pracovat, abychom neriskovali jeho zdraví. Nyní nezbývá než doufat, že do neděle zaprší, jinak by v Mostu čekaly všechny účastníky hodně složité podmínky," řekl Váňa serveru dostihovy-svet.cz. Při středečním tréninku zase druhého koně z Velké jarní ceny přibrzdil traktor, proto musel práci zastavit.

Uspět by mohl i vítěz Velké jarní ceny Talar, v jehož sedle bude loňský král derby Jiří Chaloupka. "Můžeme být mezi pěti. U mnoha koní je ale otázkou vytrvalost a záleží, jak se kdo vyrovná s mosteckými specifiky," řekl Chaloupka. Do okruhu favoritů na dráze, která je o 400 metrů kratší než ta chuchelská a má větší převýšení, patří třeba Always on Sunday, Bathyrhon, Mister Aviation nebo Reglisse.

"V Mostu je derby hodně otevřené, protože dráha může, a nemusí favoritům sedět, takže může přijít do cíle první někdo nečekaně," uvažovala jedna ze dvou žokejek v dostihu Vendula Korečková, která pojede v sedle klisny Ley Percy. Derby se letos teprve podruhé v historii poběží mimo pražskou Chuchli. V roce 1995 byla důvodem insolvence a závod se uskutečnil v Karlových Varech. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články