Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Bilance škod v Troji: 30 milionů. Vodáci ale věří, že MS uspořádají

Praha - O osudu světového šampionátu ve vodním slalomu v pražské Troji se rozhodne v příštích čtrnácti dnech. Podobnou situaci už před jedenácti lety jednou zažili, i proto vodáci věří, že mistrovství světa v polovině září na zaplaveném kanálu bude. Kanál je stále zčásti zatopen a vodáci sčítají škody - vyšplhají se přes 30 milionů korun.

Úklid po povodni v loděnici v pražské Troji
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

"Já nejsem moc optimista, ale jsem bojovník a nikdy nic nevzdávám," řekl v Troji Jiří Rohan, předseda organizačního výboru šampionátu. Mistrovství světa se má vrátit do Prahy po sedmi letech. "Situace není dobrá, máme silného soupeře, ale napneme síly, abychom to zrealizovali," prohlásil bývalý úspěšný deblkanoista.

Na něm nyní bude, aby se podařilo sehnat dostatek lidí na pomoc a hlavně finance na rychlou rekonstrukci. Je třeba opravit loděnici, na které voda napáchala škody kolem 25 milionů korun. Je v majetku Univerzity Karlovy a byla pojištěna. "Takže to by snad neměl být problém," věřil Rohan. Na kanálu napočítal škody za šest milionů. "A to, myslím, by se taky mělo zvládnout," dodal.

Rozhodující bude stav klapek na jezu

Klíčové nyní bude, jestli budou poškozeny klapky na jezu, které řídí průtok vody v kanálu. To se ale uvidí až v příštím týdnu, až voda definitivně opadne. "To by nás mohlo zastavit, to není v našich rukách. Ale ani v roce 2002 to nebyl problém, tak věřím, že i letos to bude v pořádku," řekl Rohan. "Nejhorší by pro nás byly vymleté břehy nebo poškozené dno. Musím udělat kontrolu překážek, ty asi poškozené budou. Máme tu pár náhradních kusů, ale těch bude málo," uvedl. Poničené jsou tribuny i sloupky. "Peníze naskakují," podotkl.

Právě zkušenosti z roku 2002 vodákům nahrávají. Stihli vyklidit celou loděnici, zachránili spoustu materiálu. I při uklízení už věděli, jak na to. "Ještě než úplně odtekla voda, tak jsme snadno dostali pryč to bahno," řekl kanoista Stanislav Ježek, stále aktivní závodník, ale také jeden z klíčových mužů organizačního výboru. "Je to jen otázka peněz. Když budou, dá se opravit všechno," prohlásil.

Byl u dramatických povodní před jedenácti lety, nyní pomáhá opět. "Už víme, co má smysl zachraňovat, co je potřeba udělat hned," řekl. Velkou škodu voda napáchala v elektrických rozvodech kolem kanálu. "Kape z toho voda, zrevidovat se bude muset i napájení silnoproudem, to je v zemi," vyprávěl. "Ale není to nic, co by nás mohlo zastavit vůči MS," doplnil.

Ruku k dílu přišel dnes do Troje přiložit i stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek, byť má nabitý program a hned ve středu letí do Londýna na trénink před prvními závody světového poháru příští týden v Cardiffu. "Já věřím, že se to za ty tři měsíce stihne, už za měsíc to tu určitě bude vypadat jinak," rozhlédl se kolem po haldách nepořádku. Cítí i podporu kamarádů ze světa. "Hodně lidí mi volalo, že přijedou pomoct, že pošlou peníze," poukázal na solidaritu vodáků.

Přeložení šampionátu poslední variantou

Mezinárodní federace ICF už hledá náhradní řešení. Přesun na Trnávku je ve hvězdách, neboť nádrž Želiv není tak velká, aby umožnila pustit do kanálu dostatek vody pro všechny tréninky a povinná soustředění pro týmy. Problémem by byly i peníze, neboť MS má podporu magistrátu a dalších pražských partnerů. Druhou možností by byla výměna MS s Američany. "Pokud bychom během příštích dvou týdnů zjistili, že to tady nejde pořádat, tak bychom prověřovali Trnávku i tuto variantu," uvedl šéf organizačního výboru Jiří Rohan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články