Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vodáci i atleti věří, že škody v Troji a Stromovce nebudou velké

Praha - Jedenáct let staré vzpomínky ožily v myslích českých vodních slalomářů, atletů či veslařů. Rozvodněná Vltava totiž může poničit atletickou halu Otakara Jandery a kanál v Troji, který by měl v září hostit mistrovství světa. Veslařům reálně hrozí, že se o příštím víkendu neuskuteční veslařské Primátorky.

Rozvodněná Vltava v centru Prahy
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Vodáci celý den vyklízeli loděnici a doufají, že velká voda nenapáchá drastické škody jako při povodních v roce 2002, neboť světový šampionát by potom mohl být vážně ohrožen. "Za chvíli bude voda i v loděnici a my se budeme modlit, aby to nešlo do prvního patra," řekl šéf organizačního výboru MS Jiří Rohan.

Na vyklízení budovy pracovalo asi dvacet lidí a všichni věří, že voda neponičí nové překážky v trati, která prošla právě kvůli šampionátu před letošní sezonou rekonstrukcí. "Vezme to lávky, tribuny, sloupy, lana, zavěšení branek a všude bude strašně bordelu," tuší Rohan.

"Zdá se mi, že to podcenili, protože měl být maximálně první stupeň," řekl Rohan. "Nějak si asi neuměli sečíst, kolik je průtok na Lužnici, Otavě, Sázavě, Berounce a Vltavě dohromady," řekl funkcionář, jehož čeká v pondělí odjezd s týmem na mistrovství Evropy do Krakova.

Vzhledem k mistrovství světa může současná situace znamenat velké problémy a pro organizační výbor to znamená další potíž, neboť pořadatelé se potýkají i s dopravními problémy kvůli zpoždění dostavby tunelu Blanka a omezenému příjezdu ke kanálu. "Zatím to neumím odhadnout, počkáme, kolik to vystoupá. Ale já nikdy nic nevzdávám, takže ode mě neuslyšíte, že by mistrovství světa nebylo," má jasno Rohan.

V atletické hale zatím voda není, ale není vyloučeno, že by se tam mohla co nevidět dostat. I proto se začalo s vyklízením nedaleké ubytovny sportovců Olympu Praha ve Stromovce. Odvezla se také auta a počítače z kanceláří.

"Nevypadá to vůbec dobře. Odjížděl jsem odsaď před chvílí a vrhačská louka už byla pod vodou. Snažili jsme se v hale uklidit co nejvíc věcí," řekl Miroslav Záhořák z Olympu Praha. "Přijde to asi rychle, ale teď těžko říct, jak to dopadne," uvedl funkcionář. Hala, která byla v roce 2002 takřka zničena, by měla podle plánu projít v blízké době další rekonstrukcí.

Zvýšená hladina Vltavy znamená i problémy pro pražské veslařské kluby, které sídlí na břehu řeky. Povodeň navíc ohrožuje i slavné Primátorky. Jubilejní stý ročník závodu osmiveslic by se měl konat příští neděli, momentálně ale vše nasvědčuje tomu, že se tak nestane a stejně jako v roce 2002 budou Primátorky přesunuty do pozdějšího termínu. Zástupci pražských klubů se momentálně zabývají povodněmi v loděnicích, o Primátorkách budou jednat na začátku příštího týdne.

Rychlostní kanoisté měli o víkendu v Račicích druhé a poslední nominační závody na mistrovství Evropy a většina reprezentantů z pražských klubů tam zůstane i v dalších dnech, neboť kvůli vysoké vodě jsou již zaplavené loděnice USK a Dukly Praha. "Nemůžeme se připravovat na Vltavě, proto musíme volit Račice," řekl Petr Náprstek z Dukly Praha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články