Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Startují historicky nejlépe obsazené Pražské schody, pojede i Kulhavý

Praha - Hned tři olympijští vítězové budou ve startovním poli jubilejního 20. ročníku exhibičního závodu Pražské schody. Kromě největší české hvězdy Jaroslava Kulhavého půjde o dvojici francouzských cyklistů Miguel Martinez a Julien Absalon. Nad startem Kulhavého přitom po jeho bolestivém pádu v Novém Městě na Moravě visel otazník, nakonec by však v historicky nejkvalitněji obsazeném závodu měl startovat i on.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Bolelo ho koleno a zápěstí, ale cítil se lépe než včera," uvedl na tiskové konferenci Kulhavého zástupce Zdeněk Löffelmann. Kulhavý je prý připravený přijet a měl by závod absolvovat. "Na startu stoprocentně bude. Otok se za noc trošku zmenšil, momentálně je na kole, aby vyzkoušel, jak to půjde. Na Pražské schody se těší a doufá, že se bude moct plnohodnotně poměřit s hvězdnými kolegy," doplnil Löffelmann.

Člen pořadatelského týmu Tomáš Hykl připomněl, že organizátoři oslovili prakticky celou první dvacítku žebříčku UCI. "Všichni tři olympijští šampioni jsou i mistry světa, ale těch bude na startu celkem šest," řekl.

Divákům se představí také obhájce loňského prvenství José Antonio Hermida ze Španělska, jenž Pražské schody vyhrál i v roce 2005. Pojedou i loňský mistr světa v kategorii do 23 let a Ondřej Cink a juniorský světový šampion v cyklokrosu z roku 2010 Tomáš Paprstka.

Roman Čermák (ředitel závodu):

"Letošní ročník je jubilejní, proto ho chceme pojmout ve velkém stylu. Na Pražských schodech bude historicky nejkvalitnější konkurence. Kromě kompletní české špičky se představí hned deset zahraničních účastníků. A to tu nikdy nebylo."

Španělský cyklista Hermida netajil, že pro něho pražský závod hodně znamená. "Už jsem tady párkrát byl, dvakrát jsem závod vyhrál a rád ho zařazuju do závodního kalendáře. Těším se na závod s takovými hvězdami, bude to velká show. Má jít o takový oddechový závod, ale ono je to hodně intenzivní," prohlásil Hermida.

O čtvrté prvenství při svém desátém startu by rád rozšířil svou sbírku triumfů jeho krajan Martinez, který se po pauze vrací v 37 letech do světa velké cyklistiky. "Je strašně fajn být zase v Praze. Je to odlišný závod oproti těm ostatním, ale i tak do něj budu muset dát spoustu sil. Že tady pojedu, to znamená, že ještě nejsem tak starý," smál se Martinez.

V kategorii podobných závodů ojedinělá, ale přitom velmi těžká trať povede tradičně uličkami Malé Strany a Hradčan. Organizátoři sáhli k několika drobným zpestřením, závodníci však budou muset znovu během každého okruhu zdolat při atraktivním sjezdu 128 zámeckých schodů i náročný výjezd na Jánský vršek.

Pojede se opět hodinu plus jedno kolo. Jeden okruh měří 1,4 km, závodníci by ho měli stihnout asi dvacetkrát. Start závodu je v 18:00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články