Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zápas se nechce vzdát naděje na olympiádu, změní kvůli tomu pravidla

Moskva – Pochopitelnější a divácky atraktivnější pravidla a vyšší počet ženských váhových kategorií. Mezinárodní zápasnická federace (FILA) se snaží zachránit tradiční sport v programu olympijských her, kde má jistotu už jen pro rok 2016. Delegáti kongresu FILA v Moskvě se zatím přou o to, kdy nové regule vejdou v platnost. Viceprezident Stanley Dziedzic chce změny zavést už na zářijovém mistrovství světa.

Zápas
zdroj: ISIFA

Nejvýznamnější změnou pravidel by mělo být rozdělení duelu do dvou tříminutových částí místo dosavadních tří dvouminutových. Body se budou na rozdíl od dosavadního systému sčítat. "Kumulativní skóre donutí zápasníky bodovat častěji a konzistentněji," uvedl Dziedzic.

"Neméně důležité je to, že celkové skóre bude lepší na pochopení i pro diváky. Nyní je to pro publikum i sportovce náročné, když jeden zápasník vyhraje první část 5:0, další dvě periody prohraje 0:1 a ztratí zápas," uvedl bývalý americký reprezentant. Další ze změn například upravuje pravidlo o pasivitě.

Zápasu hrozí vyřazení z OH od února, kdy tento krok doporučil výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Na to zareagoval odstoupením prezident federace Raphael Martinetti, kterého dočasně nahradil Nenad Lalovič, jenž byl na kongresu ve funkci potvrzen.

O setrvání v programu pro rok 2020 bude zápas bojovat se sportovním lezením, squashem, wakeboardingem, karate, wu-šu, kolečkovým bruslením a softballem a baseballem. Konečné rozhodnutí padne v září na kongresu MOV.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články