Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Kreuziger přiznal spolupráci s Ferrarim. "Nikdy jsem ale nedopoval“

Praha – Český cyklista Roman Kreuziger přiznal, že na začátku profesionální kariéry spolupracoval s italským doktorem a trenérem Michelem Ferrarim, jenž byl potrestán americkou antidopingovou agenturou zákazem činnosti ve všech sportovních oblastech za účast na dopingových kauzách. Jezdec stáje Saxo-Tinkoff však odmítá, že užíval doping.

Roman Kreuziger na Amstel Gold Race
zdroj: AP Photo autor: Peter Dejong

„Začal jsem s ním spolupracovat, když mi bylo dvacet let. Bylo to v prvním roce mé profesionální kariéry a v době, kdy jsem věřil, že je jedním z nejlepších trenérů na světě. Proto jsem ho kontaktoval. Nevěděl jsem, že byl trestaný,“ řekl Kreuziger, který s Ferrarim spolupracoval v letech 2006 a 2007.

Nejlepší český cyklista současnosti však odmítá, že by on sám někdy užíval doping. "Ne, nikdy jsem nedopoval."

Ferrari byl dvakrát potrestaný v dopingových kauzách. Nejprve v roce 2002, kdy měl údajně pomáhat jezdcům brát EPO, testosteron a další zakázané látky, za což byl potrestán zákazem činnosti v italské cyklistice. Další trest lékař dostal loni v kauze Američana Lance Armstronga, kterému pomáhal, za což byl potrestán doživotním zákazem. Mezi jeho další klienty měli údajně patřit i další známí cyklisté jako sprinter Mario Cipollini či Michele Scarponi.

O spolupráci sedmadvacetiletého Čecha a italského lékaře informoval přeloni italský cyklista Leonardo Bertagnolli, s nímž Kreuziger jezdil ve stáji Luqigas. "Bavili jsme se o tom mezi sebou a věděl to i tým: (Franco) Pellizotti, (Roman) Kreuziger, (Enrico) Gasparotto, (Francesco) Chicchi. Pamatuju si, že jsem v roce 2007 viděl také (Jaroslava) Popovyče a (Volodymyra) Bileku," dodal čtyřiatřicetiletý cyklista, jenž letos ukončil kariéru a byl pozitivně testován na EPO.

Kreuzigera ve zmíněné problematice oslovil po dubnovém triumfu v prestižním závodě Amstel Gold Race Cycling Weekly. Český cyklista se však s novináři nechtěl bavit a bližší informace k tomu poskytl až nyní. "Když jsem byl osloven před Lutych - Bastogne - Lutych, nechtěl jsem nic tajit. Ale přišlo mi správné nejdříve informovat český svaz, než to zveřejním. Krátce jsem s nimi mluvil po závodu Kolem Romandie," uvedl Kreuziger. Právě český svaz by ho mohl dodatečně potrestat.

"To nemůžu ovlivnit," uvedl člen dánské stáje Saxo-Tinkoff, jenž by měl startovat na Tour de France. "Stalo se to, když jsem byl hodně mladý a neměl jsem žádné špatné úmysly. Ale přijímám veškerou odpovědnost za své činy," prohlásil nejúspěšnější český jezdec na Grand Tours.

Svaz ovšem nic takového nechystá. "O žádném podobném trestu neuvažujeme, není to ani nic, co by mělo odpovídat našim směrnicím. Je teď na Romanovi a jeho svědomí, jak se k celé záležitosti postaví. Situace by byla jiná, pokud by se třeba přiznal jako Lance Armstrong a další," řekl viceprezident svazu Jozef Regec.

Bývalý lékařský poradce Armstronga Michele Farrari
zdroj: EPA autor: GIORGIO BENVENUTI

Připouští, že jde o složitou a citlivou záležitost. "Každý sportovec chce vyhrávat a být nejlepší a na té listině (lékaře Ferrariho) byla spousta slavných sportovců. Sice s Ferrarim opravdu spolupracovali, ale nikde není psáno, že to vždy bylo na základě dopingových prostředků," uvedl Regec, sám bývalý úspěšný reprezentant.

Stejně přistupuje i ke Kreuzigrovu přiznání o spolupráci s Ferrarim. "Beru to jako jeho snahu se očistit. Navíc Roman neměl na žádném závodě pozitivní test," připomněl Regec. "Situace by byla jiná, kdyby tomu tak nebylo," doplnil.

Stáj ho podporuje. "Roman nám řekl to samé, co vám, a jeho vysvětlení jsme přijali," cituje Cycling Weekly nejmenovaného představitele Saxo-Tinkoff. "Ví, že udělal chybu v době, kdy byl nováčkem a přišel do nového týmu. Upřímně toho lituje. Jsme přesvědčeni, že Roman chce pomoct cyklistice pokročit dál a prosazovat čistý sport. To je pro nás rozhodující," dodal zástupce týmu.

Zdroj
ČT sport, velonews, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články