Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nejvyšší české olympijské ocenění získala Knapková

Praha - Olympijská vítězka ve veslování Miroslava Knapková obdržela Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za rok 2012. Nejvyšší olympijské ocenění převzala dvaatřicetiletá skifařka na půdě Centra pohybové medicíny. Místo nebylo náhodné, centrum totiž vede uznávaný Pavel Kolář, jenž se v Londýně výraznou měrou podílel na jejím triumfu.

Knapková byla jedním ze čtyř olympijských vítězů v Londýně, ale její příběh byl umocněn skutečností, že hrozilo její odstoupení kvůli vážnému zranění, natrženým mezižeberním svalům. Přesto nakonec na kanálu v Eton Dorney vyhrála rozdílem třídy.

Ocenění uděluje Český olympijský výbor (ČOV) vždy na svém plenárním zasedání. Cena nese jméno průkopníka společenských norem, pedagoga, spisovatele a hlavně zakladatele ČOV Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, který se narodil před 152 lety.

Trofejí je socha bohyně Niké na mramorovém podstavci se stříbrnou plaketou a reliéfním portrétem Gutha-Jarkovského. Knapková je po tenistce Petře Kvitové a rychlobruslařce Martině Sáblíkové třetí ženou v řadě, která ocenění získala.

Cenu nazvanou Vavříny Evropských olympijských výborů dostala na dnešním zasedání za celoživotní přínos sportu a olympismu legendární oštěpařka Dana Zátopková, laureátem Ceny Oty Pavla je dlouholetý redaktor České televize Petr Feldstein.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články