Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sazka se stane partnerem Českého olympijského výboru

Praha - Sazka se stane oficiálním partnerem Českého olympijského výboru (ČOV), sportovci by od ní měli dostat v následujících čtyřech letech 25 až 30 milionů korun. Zástupci obou stran zatím nechtějí smlouvu komentovat, bližší podrobnosti sdělí ve středu. "Sazka se skutečně stává partnerem Českého olympijského výboru. Nebude to však jen jedno partnerství, ale bude jich více. Půjde o spolupráci na delší období za řádově desítky milionů korun," uvedl zdroj obeznámený s jednáním.

Sazka
zdroj: ČT24

Podle kuloárních informací by Sazka měla být takzvaným oficiálním partnerem, podobně jako RWE, Česká pošta, Česká pojišťovna, Lesy ČR a dodavatel sportovního zboží Alpine Pro. Jejich příspěvky do pokladny ČOV se pohybují mezi 25 až 30 miliony korun za čtyřletý cyklus. Generálními partnery jsou ČEZ, automobilka Škoda Auto a pivovar Pilsner Urquell, jejichž příspěvek je odhadován až na 40 milionů. Čtvrtého generálního partnera, jímž byl dříve RWE, olympijský výbor zatím hledá.

Sazka v minulosti dávala českému sportu více než miliardu korun ročně. Po problémech s financováním hokejové haly se v roce 2011 dostala do insolvence. Přestože její loterijní byznys za 3,8 miliardy korun koupily skupiny PPF a KKCG a založily novou společnost Sazka sázková kancelář, část veřejnosti si Sazku spojuje se zkrachovalou společností. I proto firma investuje do marketingu a reklamy. Miliony vkládá také do sponzoringu sportovců.

Loterijní společnost je nyní vlastněna skupinou KKCG, která loni v prosinci za nezveřejněnou částku koupila podíl PPF. Podle generálního ředitele firmy Roberta Chvátala jsou předběžné výsledky za loňský rok srovnatelné s předinsolvenčním rokem 2010. Konkrétní čísla ale společnost, která ovládá 90 procent loterijního trhu, dosud nezveřejnila.

ČOV chce být garantem při získávání peněz do sportu

Český olympijský výbor považuje za hlavní nástroje pro získávání peněz do sportu jednotu a stabilitu sportovního prostředí. Zaznělo to na semináři k problematice financování českého sportu, který zorganizovala ekonomická komise ČOV. Právě ČOV chce být garantem i při jednáních se státem. Sport přišel v posledních letech o peníze nejen od zkrachovalé Sazky, ale také kvůli změně loterijního zákona. Celkem jde až o dvě miliardy korun.

"Krach Sazky ve světle nového loterijního zákona v podstatě vůbec nic neznamenal," řekl na semináři předseda ČOV Jiří Kejval. "Sport musí vyvíjet efektivní tlak, aby se peníze dostaly zejména k mládeži. Bez jednoty sportovního prostředí nemáme šanci," prohlásil šéf ekonomické komise a místopředseda ČOV Libor Varhaník, zároveň staronový předseda Českého atletického svazu. "ČOV chce být jednotícím prvkem," prohlásil.

Do sportu půjdou v roce 2013 od státu celkem skoro tři miliardy korun. Na sportovní reprezentaci je vyčleněno zhruba 700 milionů, na resortní sportovní centra a antidopingový výbor půjde 365 milionů korun a na všeobecnou sportovní činnost téměř miliarda. "Chceme samostatnou rozpočtovou kapitolu sportu, získali bychom stabilitu a v jednotlivých subjektech možnost plánovat na delší období," zopakoval na semináři náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) pro sport Jan Kocourek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články