Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ceny fair play se letos dočkal i Kodeš nebo Horváth

Praha – Český klub fair play i letos oceňoval sportovce za příkladné chování a fair play jednání. Hlavní cenu za rok 2012 si z úterního slavnostní vyhlášení odnesli horolezci Antonín Bělík s Vítem Auermüllerem, kteří během výpravy zachránili život tchaj-wanského horolezce. Cenu za celoživotní vystupování převzal bývalý tenista Jan Kodeš. Mezi takřka padesáti oceněnými byl i kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth.

Jan Kodeš s cenou za celoživotní postoj
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Micha

Hlavní cenu za loňský rok převzali horolezci Bělík a Auermüller, kteří zaznamenali při výstupu na vrchol Broad Peaku dvousetmetrový pád tchaj-wanského horolezce. Přerušili výstup a zahájili záchrannou akci, i když věděli, že jejich mnohaměsíční úsilí spojené s přípravou expedice zůstane nezavršeno. "Loni v září nám šéf jejich expedice poděkoval, že jsme ho tak říkajíc vytáhli z hrobu," řekl Bělík. Pokusit se o výstup na vrchol Broad Peaku v dohledné době nechystají. "To se uvidí do budoucna," řekl Auermüller.

"Říká se, jaká je společnost, takový je sport. Mohlo by se proto zdát, že bude o ocenění nouze, ale byla jsem překvapena, kolik nám přišlo návrhů. Jak se zdá, není to s naší společností ani se sportem tak špatné," řekla bývalá běžkyně na lyžích Květa Pecková, předsedkyně ČKFP. "Mezi nimi je řada příkladů, kdy si sportovci dokázali bleskově srovnat správné hodnoty a podle nich se zachovat. Velkou skupinu tvoří ti, kteří jsou příkladem a důsledně vychovávali své nástupce," dodala.

Cenu za celoživotní vystupování si odnesl bvalý tenista Jan Kodeš. Wimbledonský a daviscupový vítěz Kodeš byl znám nejen jako úspěšný reprezentant, ale také jako jeden z velkých gentlemanů tenisových dvorců. Klub fair play ocenil například jeho snahu o pomoc Ivanu Lendlovi v 80. letech, kdy tehdejší nejlepší světový tenista musel řešit řadu těžkostí s představiteli komunistického režimu.

Jan Kodeš:

"Jednoznačně si toho strašně moc vážím. Je to úžasné ocenění a speciálně doma, protože člověk doma často není prorokem. Docela jsem rád, že jsem se toho dožil. Ceny přišly trošku opožděně, ale přišly."

Další ceny získali například pardubický hokejový brankář Martin Růžička (za přiznanou teč ve finálové sérii extraligy), mostecká házenkářka Martina Weisenbilderová (přiznala, že sporný gól vstřelila do boční sítě) nebo fotbalisté Horváth a jeho bývalý plzeňský spoluhráč Milan Petržela. Ti v semifinále zimní Tipsport ligy úmyslně neproměnili penaltu, protože ji rozhodčí odpískal nesprávně.

Zvláštní cenu obdržel charitativní projekt České televize a České basketbalové federace Každý koš pomáhá, jenž získává peníze pro lidi, kteří se ocitli ve složitém životním období. "Jeden sport se rozhodl pomáhat jako jeden muž – muži, ženy, rozhodčí. Nevím o jiném sportu, který by takhle en bloc do pomoci šel," prohlásil autor projektu Jakub Bažant.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články