Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sportovní "Oscary" získali nejrychlejší a všestranná

Rio de Janeiro - Ocenění Laureus pro nejlepší světové sportovce získali jamajský sprinter Usain Bolt a britská vícebojařka Jessica Ennisová. Ceny, které jsou označovány za sportovní Oscary, dostali sportovci na slavnostním večeru v brazilském Riu de Janeiru. Na něm se sešli zástupci světové sportovní elity od atletiku až po formuli 1.

Usain Bolt
zdroj: Getty Images

Šestadvacetiletý jamajský atlet na londýnské olympiádě nenechal nikoho na pochybách, že je nejrychlejším člověkem planety a získal tři zlaté medaile za 100 a 200 metů a štafetu. Celkem jich má již šest.

Sedmadvacetiletá britská vícebojařka triumfovala v Londýně před domácím publikem v sedmiboji. V prosinci byla potřetí za poslední čtyři roky vyhlášena nejlepší britskou sportovkyní, na svém kontě má již tituly mistryně světa a Evropy.

Sedmibojařka Jessica Ennisová drží sportovního "Oscara"
zdroj: ČTK/AP

Na ceremoniálu se rozdávala i řada dalších ocenění. Americký plavec Michael Phelps dostal cenu za mimořádný sportovní výkon, neboť se vloni s 22 olympijskými medailemi stal nejúspěšnějším olympionikem historie. Nejlepším kolektivem roku byl na galavečeru vyhlášen tým evropských golfistů, který zvítězil nad USA při prestižním Ryder Cupu.

Ocenění za průlom roku dostal tenisový olympijský vítěz Andy Murray. Za návrat roku byl oceněn dominikánský překážkář Félix Sánchez, který rovněž získal v Londýně zlato. Nejlepším handicapovaným sportovcem se stal brazilský plavec Daniel Dias, který na paralympiádě získal šest zlatých.

Cenu za akčního sportovce roku získal Rakušan Felix Baumgartner, který vloni s padákem seskočil z výšky téměř 40 kilometrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články