Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi milují sport, ale šetří čím dál víc

Praha – Češi rádi sportují, podle průzkumů provozují sport až třikrát týdně. Zároveň se Češi snaží šetřit, a vybírají si proto aktivity, které nejsou finančně náročné. Mezi nejoblíbenější sporty patří fotbal nebo cyklistika. Placená sportoviště však příliš netáhnou, v průměru za sport Češi měsíčně utratí 350 korun.

Rekreační sport
zdroj: ČT24

Proč je fotbal nejpopulárnější? Hlavními důvody jsou dlouholetá tradice nebo úspěchy české reprezentace. Navíc má fotbal oproti jiným sportům podstatnou výhodu: není tolik finančně náročný. "Základní vybavení, sportovní vybavení, kopačky, to si musí pořídit kluci sami a v drtivé většině klubů platí příspěvky," upřesnil Petr Karoch z fotbalové Slavie.

Například kopačky se dají pořídit už za pár set korun, dražší i za několik tisíc. K tomu je třeba připočítat náklady na oblečení, příspěvky klubu a startovné. Celkem se může cena za roční provoz malého fotbalisty vyšplhat na pět až deset tisíc korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma Událostí: Češi - národ sportovců

Za vybavení dá sportující Čech ročně asi 1 280 korun. Lidé ale stále častěji vyčkávají na slevové akce a vybírají podle cen. Ve slevách tak nakupuje sportovní vybavení asi 40 % Čechů.

Jsme národ cyklistů?

Z ankety portálu SportCentral.cz vyplynulo, že nejčastěji provozovaným sportem u nás je cyklistika. Ročně se u nás prodá na tři sta tisíc jízdních kol.

Po počáteční větší investici se už sportuje téměř zadarmo. Cena horského kola pro malého budoucího profesionála se však může vyšplhat až na patnáct tisíc korun. Další výdaje jsou na helmu a oblečení. První rok cyklisty tak vyjde i na dvacet tisíc. I v tomto případě Češi začínají šetřit, jízdní kola obměňují stále později. "Byl tady jakýsi vývoj, že lidé měnili jednou za osm let v průměru. Teď si myslím, že je průměr deset let," řekl Martin Havlena z Universe Agency.

Sporty, které táhnou na obrazovkách ČT

Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský: "Na pomyslný vrchol ve sledovanosti sportovních přenosů České televize vždy patří reprezentační český hokej. V domácím sportu však mezi nejsledovanější přenosy patří fotbalové soutěže. Vždy záleží na tom, jak se národnímu týmu daří. Solidní sledovanosti dosahovalo mistrovství světa žen v basketbalu 2010 na českém území, kdy se náš tým probojoval do finále, nebo také atletické přenosy. Největší událostí, která nás příští rok čeká, je mistrovství světa v biatlonu."

V létě se šetří na zimu

Lidí, kteří výdaje na sport v současné době neomezují, je málo. Utratit na sportovištích i tři tisíce korun každý měsíc jsou ochotná pouhá dvě procenta Čechů. "V průměru chodí lidé sportovat třikrát týdně. Na placená sportoviště zhruba jedenkrát týdně. Utratí na nich v průměru 350 korun měsíčně," uvedl jednatel společnosti SportCentral Roman Sterly. V létě se Češi při sportování snaží ušetřit. Nejvíc peněz Češi za sport vydají v zimě, kdy jezdí na hory. Průměrná cena jednodenního skipasu se v Česku pohybuje okolo pěti set korun.

To, jak Češi šetří, ukazuje i fakt, že sporty, které podle ankety portálu SportCentral.cz jmenují mezi těmi nejoblíbenějšími, nemusí nutně i provozovat. Zatímco mezi šesticí nejpopulárnějších sportů figuruje fotbal, hokej i tenis, mezi těmi, které lidé skutečně dělají, už jsou třeba cyklistika, volejbal a běh, tedy ty finančně méně náročné.

Nejoblíbenější sporty:

1. fotbal,

2. cyklistika,

3. hokej,

4. volejbal,

5. plavání,

6. tenis,

7. běh,

8. lyžování,

9. badminton,

10. florbal.

Nejčastěji provozované sporty:

1. cyklistika,

2. fotbal,

3. volejbal,

4. běh,

5. plavání,

6. tenis,

7. badminton,

8. inline bruslení,

9. florbal,

10. hokej.

Zdroj: SportCentral.cz

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články