Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Cyklokrosaři rozjedou domácí pohár, zatím bez Štybara

Praha - V Lošticích dnes odstartuje 44. ročník domácího poháru cyklokrosařů Toi Toi Cup. Na startu bude chybět dvojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, který se představí na světovém šampionátu silničních cyklistů. Pravděpodobně pojede až závěrečný pohárový závod v lednu ve Stříbře, který bude zároveň mistrovstvím republiky.

Závody, které se pojedou vždy přibližně na 60 minut, spadají do druhé kategorie Mezinárodní cyklistické unie UCI. Body si zajistí jezdci na prvním až třicátém místě, přičemž vítěz obdrží 60 bodů a třicátý v pořadí jeden bod.

Osmidílný seriál vyvrcholí 12. ledna příštího roku ve Stříbře, kde se pojede poslední závod. Ten bude současně mistrovstvím republiky a bodové zisky jsou na něm dvojnásobné.

Závod ve Stříbře pořádá Zdeněk Štybar starší. "Věříme, že i to by mělo pomoci přilákat Zdeňka mladšího na start. Předběžná domluva je, že by jel alespoň v tom Stříbře, a tam se rozhodne, zda bude pokračovat v přípravě na mistrovství světa," řekl ke Štybarovu startu v Českém poháru předseda cyklokrosu Čestmír Kalaš.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MS se představí Kreuziger i Raboň

Jinak ale chápe, že si dá Štybar volno po náročné sezoně na silnici, během které se zúčastnil Vuelty a o víkendu bude reprezentovat i na mistrovství světa. "Bude záležet, jak se po náročné sezoně bude schopen dát dohromady. Vuelta mu určitě dala pořádně zabrat, takže bude rád za podzimní odpočinek," dodal Kalaš.

Na startu v Lošticích ale nebudou chybět další hvězdy českého cyklokrosu Lubomír Petruš, Jiří Polnický, Radomír Šimůnek, Ondřej Bambula či Martin Bína, který se vrací po dvouleté pauze zaviněné zraněním kolena. Obhájcem prvenství je Vladimír Kyzivát, který vyhrál minulý ročník o pouhé dva body před Petrem Dlaskem. Třetí skončil předloňský vítěz David Kášek.

V některém ze závodů je možný také start olympijského vítěze v cross country na horském kole Jaroslava Kulhavého, který pravidelně jezdí některé závody v rámci tréninku. "Mezi juniory se mu v cyklokrosu dařilo, škoda, že u toho nezůstal. Pak bychom ale zas neměli olympijského vítěze," řekl Kalaš. "Vždy nám dá pár dní před závodem vědět, že přijede. Nemůžeme tedy říci, na kterém závodu a jestli vůbec se objeví. Možné to je," dodal.

Závody se pojedou stejně jako v loňském roce v Lošticích, Uničově, Hlinsku, Kolíně, Holých Vrších, Lounech a Stříbře. Místo Mnichova Hradiště se pojede v Mladé Boleslavi.

Vedle osmičky závodů mužské kategorie elite se pojedou i další závody za účasti juniorů, veteránů a žen: 23. září v Chomutově, 7. října v Jabkenicích, 14. října v Kutné Hoře, 11. listopadu v Praze a 18. listopadu v Milovicích.

Nejlepší závodníci v jednotlivých dílech seriálu získají prémii 10 500 korun. Do celkového součtu se jezdcům započítává pět nejlepších výsledků a k tomu republikový šampionát. Celkový vítěz pak získá odměnu 30 tisíc korun a navíc bude mít opětovně na rok zapůjčen vůz od partnera celého podniku Škody Auto.

Program Toi Toi Cupu 2012/13:

22. září: Loštice,
28. září: Uničov,
6. října: Mladá Boleslav,
13. října: Hlinsko,
10. listopadu: Kolín,
17. listopadu: Holé Vrchy,
8. prosince: Louny,
12. ledna: Stříbro - mistrovství ČR.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články