Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Biker Nesvadba skončil ve sprintu na MS v cross country dvanáctý

Saalfelden  - Český biker Jan Nesvadba skončil při premiéře sprintu na mistrovství světa v cross country ve čtvrtfinále a obsadil 12. místo. Mezi ženami ukončila Pavla Havlíková svoji pouť v osmifinále a patří jí 29. příčka. Mistry světa se stali Švýcar Ralph Näf a Švédka Alexandra Engenová.

Biker Nesvadba
zdroj: Isifa.com

Oproti původním plánům nakonec startoval ve sprintu i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, ale závod vedoucí centrem Saalfeldenu odjel pouze symbolicky. Skončil poslední ze všech závodníků, kteří dojeli do cíle. Na 129. místě ztratil na vítěze kvalifikace Mihu Halzera ze Slovinska přes 36 vteřin.

Nesvadba si cestu mezi nejlepší dvaatřicítku z kvalifikace, při níž jezdci absolvovali individuálně dva okruhy měřící přes půl kilometru, proklestil ze 133 startujících těsně, 31. časem. Z celkem sedmi Čechů na startu zůstal osamocený; postupu byli nejblíže Milan Spěšný (37.) a Jan Škarnitzl (38.).

Ve čtyřčlenném osmifinále jednadvacetiletý Nesvadba dvakrát v pravý čas zaútočil a z poslední příčky se posunul mezi postupující dvojici. Ve čtvrtfinále už však byli nad jeho síly Němec Simon Gegenheimer a celkově třetí Rakušan Daniel Federspiel. 

"Jsem rád, že jsem se dostal takhle daleko a byl nejlepší z Čechů. Určitě úžasný pocit, i když jsem chtěl ještě víc a postoupit dál. Nejtěžší byla ta kvalifikace, kde bylo hodně závodníků a rozhodovaly vážně setiny. V pěti vteřinách nás bylo naskládaných padesát. Je to ale pěkná tečka za mistrovstvím světa," řekl po závodě Nesvatba.

Zcela jiné plány měl dnes Kulhavý, jenž nechtěl bolavá záda trápit v ostrém závodě na horském kole, ale místo toho zvolil tréninkový výjezd na silničním kole na Glossglockner, nejvyšší horu Rakouska s vrcholem těsně pod 3 800 metrů. "Byli jsme asi devět kilometrů pod nejvyšším místem, kam se dá vyjet, když mi volali, že musím jet, když jsem přihlášený. Že to nejde zrušit. Tak jsme se otočili a jeli sem," uvedl Kulhavý.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK

"Chtěli, aby za každou cenu nastoupil. Je to asi i tím, že šlo o první mistrovství světa v této disciplíně," doplnil trenér Viktor Zapletal.

Omluvenku od zraněné Kateřiny Nash organizátoři naopak přijali, na startu chyběla i sedmá žena sobotního závodu Tereza Huříková, takže Havlíková šla z českých zástupkyň do boje sama. Po 27. místě v kvalifikaci ovšem skončila jasně poslední ve své osmifinálové jízdě.

"Pro mě to byl docela náročný závod, protože nejsem velký technik a tady těch schodů bylo hodně. I jsem se trošku bála v zatáčkách, protože když jsem koukala na ty předchozí jízdy, tak tam holky hodně padaly," uvedla Havlíková s tím, že se nejspíš moc zalekla. "Chyba byla na mé straně a asi i fyzicky jsem to tak úplně nezvládla. Start se mi povedl, ale na skocích jsem udělala mnoho chyb," připustila Havlíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články