Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z Tour odstoupilo už 42 cyklistů

Pau (Francie) - Peloton 99. ročníku Tour de France zchudl během úvodních dvou týdnů více než v předchozích letech. Z původních 198 startujících vzdalo během dosavadních 15 etap nejtěžší etapový závod už 42 jezdců a dá se předpokládat, že během nadcházejících dvou těžkých dnů v Pyrenejích přibudou další.

Peloton Tour de France
zdroj: AP autor: Christophe Ena

Do cíle v Paříži v neděli dorazí nejmenší peloton cyklistů za poslední tři roky. Loni jich dojelo 167, před dvěma lety 170. V roce 2008 po třítýdenní dřině uvidělo cíl na Champs-Élysées celkem 145 jezdců, jenže tehdy startovalo jen dvacet místo současných 22 stájí. Skandální ročník Tour de France v roce 1998 po dopingové aféře týmu Festina dokončilo jen 96 ze 189 cyklistů.

Po pondělní 15. etapě odstoupilo dalších šest závodníků, během dnešního volného dne se tak připravuje na posledních pět etap už jen 156 jezdců. Nejvíce ochuzené jsou Rabobank a Vancansoleil, z jejichž devítičlenného kádru zůstali jen "čtyři stateční".

Mezi největší hvězdy, které Tour nedokončí, patří olympijský vítěz v časovce Švýcar Fabian Cancellara, elitní italský spurtér Alessandro Petacchi, trojnásobný mistr světa Španěl Oscar Freire či vítěz letošního Gira d'Italia Kanaďan Ryder Hesjedal.

Britský tým Sky, který má v čele průběžného pořadí dva největší favority na triumf - majitele žlutého trikotu Bradleyho Wigginse a druhého Chrise Frooma - je chudší o jednoho člena. Ve třetí etapě odstoupil Bělorus Konstantin Sivcov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články