Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Armstrong vrací úder, žalobou chce zastavit obvinění proti své osobě

Austin (USA) – Lance Armstrong u amerického federálního soudu podal žalobu, jíž chce dosáhnout zastavení vyšetřování Americké antidopingové agentury (USADA). Ta formálně obvinila sedminásobného vítěze Tour de France, že během své aktivní kariéry užíval nepovolené látky. Armstrongovi kvůli tomu mimo jiné hrozí, že by mohl přijít o tituly z Tour. Bývalý šampion se snaží uchránit své jméno jednoho z velikánů cyklistické historie a zabránit, aby se USADA zabývala jeho případem a rozhodovala o sankcích proti němu.

Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Armstrongův krok se opírá především o tvrzení, že USADA porušuje ústavní právo sportovců na spravedlivý proces a navíc nemá pro tento případ kompetence. Výkonný šéf agentury Travis Tygart je podle žaloby obviněn z osobní msty vůči jezdci.

Čtyřicetiletý Američan trvá na tom, že je nevinný. V jeho neprospěch ale už vypovídali podle nizozemského deníku De Telegraaf v uplynulých dnech jeho krajané a bývalí kolegové z týmu US Postal George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde, Levi Leipheimer či Jonathan Vaughters. "Proces vedený proti Lanceovi není fér a jeho cílem není zjistit pravdu," uvádí se v žalobě, kterou připravil Armstrongův právník Robert Luskin.

USADA v červnu obvinila Armstronga, jeho bývalého týmového šéfa Johana Bruyneela, lékaře a další členy stáje z dlouholetého užívání a obchodu se zakázanými látkami. Rekordman v počtu vítězství na Tour všechna nařčení odmítl. Jeho hlavním argumentem je, že nikdy neměl pozitivní dopingový test.

Antidopingová agentura uvedla, že proti Armstrongovi bude vypovídat více než deset svědků. Vedle nyní známé pětice by mělo jít i o jeho další kolegy Floyda Landise a Tylera Hamiltona, kteří už o dopingu v US Postal hovořili dříve.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články