Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češka obeplavala Manhattan

Zlín – Abhejali Bernardová ze Sri Chinmoy Marathon Teamu Zlín obeplavala 23. června jako první Češka ostrov Manhattan v New Yorku. Trasu dlouhou 46 km zdolala za 8 hodin a 28 minut. Krom toho má ale zlínská vytrvalkyně už za sebou i kanál La Manche nebo šestidenní běžecký ultramaraton, ve kterém musela překonat vzdálenost 616 kilometrů.

Abhejali Bernardová
zdroj: ČT24

"Nejtěžší byl kanál La Manche, protože tam je studená voda. Manhattan byl sice delší, ale pomáhaly mi proudy. Kdežto vlastně na kanálu ( La Manche) jsou proudy proti vám. Na Manhattanu plave člověk celou dobu po proudu," vysvětlovala Bernardová.

Aby se zlínská závodnice mohla Manhattanského maratonu zúčastnit, musela splnit přísná kritéria. "Aby se člověk vůbec mohl nominovat k závodu, tak se od něj očekává, aby přeplaval kanál La Manche nebo nějakou obdobně těžkou trasu," říká členka Sri Chinmoy Marathon Teamu.

Bernardová přeplavala kanál La Manche minulý rok jako pátá Češka. Trasu z Anglie do Francie urazila za 14 hodin, 37 minut a 42 vteřin. Abhejali už vody Kanálu vyzkoušela v roce 2009, kdy byla součástí úspěšné mezinárodní štafety.

Letošní závod na Manhattanu tak byl pro Bernardovou hlavně potěšením, i když došlo i na těžší chvíle. "Nejtěžší byl úplný začátek, protože na začátku jsme byli jen s kajakem a teprve po nějakých dvou mílích se k nám připojily doprovodné lodě. A jak se začaly lodě rozjíždět a celkově byla voda hodně zvlněná, tak jsem zase začala mít mořskou nemoc, tak jako loni na kanálu. Ale potom naštěstí jsem na to dostala nějakou pilulku, takže už bylo dobře. Potom už se mi plavalo hodně hezky," libovala si Bernardová.

Před náročným závodem ale netrénuje zlínská maratonkyně jen fyzičku. "Já se věnuju meditaci. Takž ta příprava na takovéto dlouhé závody je nejen o tom fyzickém tréninku, ale i té mentální přípravě. Snažím se jít do toho pozitivně. Být pozitivní, mít pozitivní myšlenky, a když se něco nedaří, tak vždycky je to určitá výzva, která člověka posílí," říká Bernardová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články