Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistrem ČR s hromadným startem je Kadlec, na OH jedou Bárta a Kreuziger

Púchov - Cyklista Milan Kadlec se stal poprvé v kariéře mistrem republiky v silničním závodě s hromadným startem. Druhý dojel v těsném finiši společného klání na mistrovství ČR a Slovenska František Raboň, třetí byl ve stejném čase Jiří Polnický. Bývalý světový cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar skončil šestý, hned za ním přijel do cíle další adept startu na olympijských hrách Roman Kreuziger. Právě Kreuzigera a dalšího účastníka květnového Gira d'Italia Jana Bártu nominoval po šampionátu národní svaz na olympijské hry, kde pojedou závod s hromadným startem.

Radost Milana Kadlece ,vpravo třetí Jiří Polnický
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Přitom Kreuziger se dnes v cíli nechal slyšet, že by v olympijské nominaci viděl raději Štybara. "Snad bylo během závodu vidět, kdo s kým je schopen si pomoci a kdo ne. Doufám, že je silniční komise rozumná a vyšle mě a 'Štybyho'. Nejradši bych jel do Londýna s ním. I když je na silnici krátce, má v balíku veliký přehled a určitě bychom si pomohli. S Bártou je pomoc nemožná," prohlásil Kreuziger, který je českou jedničkou na silnici posledních let.

Bárta se letos blýskl druhým místem v horské etapě Gira. "Mrzí mě, že nejede Štyby, ale nezáleželo to na mně. Jejich rozhodnutí respektuji, já nominaci nedělal," komentoval Kreuziger verdikt svazu. "Každopádně jsem rád, že na olympiádě budu startovat. Byl to můj velký cíl už na začátku roku. A budu tam chtít zajet co nejlíp," dodal jezdec Astany, který vyhrál před měsícem 19. etapu na Giru, kde mu nevyšel útok na stupně vítězů v celkovém pořadí. Sedmatřicetiletý Kadlec, který se rovněž věnuje závodům na dráze, byl na domácím šampionátu dosud nejlépe druhý v letech 1998 a 1999.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklistické MČR

Před dvěma lety v Kyjově skončil třetí, ale zlato v závodu s hromadným startem mu dosud unikalo. Přemožitele nenašel rodák z Uherského Hradiště až dnes v Púchově, kde zvládl 190 kilometrů dlouhou trať v čase 4:32:08. "Titulu si moc cením, řadím ho hodně vysoko. Řekl bych hned za medaili z dráhového mistrovství světa," uvedl Kadlec pro web cyklistického svazu. "Chtěl jsem moc vyhrát, ten titul mi do sbírky chyběl. Byla to cílená akce, radost mám obrovskou a je to pro mě veliká satisfakce," doplnil s tím, že bez pomoci spolujezdců z týmu by ale neslavil.

"Byla to týmová práce a taktický výkon snad na tisíc procent. Naše taktika byla hlídat, aby neujel nikdo z favoritů, a zkusit to v závěru. Skvělou pomoc odvedl Lojza Kaňkovský a Vojtěch Hačecký, ale i další," ocenil Kadlec své kolegy. I v 37 letech se cítí fyzicky skvěle. "Díky specializaci na dráhu se mi podařilo zlepšit rychlost a tím přišla i změna taktiky. Čekám více na spurt a má to rozhodně větší efekt," vysvětlil Kadlec.

Milan Kadlec v cíli púchovského závodu
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Ani titul ho neposunul na olympiádu v Londýně, což věděl již před startem. Mrzelo ho především to, že nebyl nominován ani do širšího výběru. "Myslím, že jsem měl lepší výsledky než (Jakub) Novák. Kluci, co jezdí v ProTour, na to asi nárok měli. Kreuziger i Bárta zajeli výborné výsledky, ale myslím, že domácí mistr měl být v potaz brán také," uvedl Kadlec. Od svazového šéfa Mariána Štetiny získal alespoň příslib nominace na podzimní mistrovství světa v Nizozemsku. "Udělám vše pro to, abych tam jel a uspěl," řekl Kadlec.

Jen těsně za závodníkem pražské Dukly skončili Raboň, kterého Kadlec udolal ve finiši vedoucí trojice, s Polnickým. Čtvrtý dojel nejlepší z domácích zástupců Peter Sagan, který obhájil slovenský titul. Sedmý Kreuziger byl zklamán, že nedokázal vybojovat umístění na pódiu, ale věřil, že jakožto desátý muž aktuálního žebříčku WorldTour nebude v nominaci pro olympijský závod chybět. "Jsem trochu zklamaný, ale jinak mám ze závodu dobrý pocit. Byl jsem aktivní, tahal jsem a myslím, že jsme s dalšíma klukama z týmu ProTour udělali dobrý závod," uvedl na svém webu Kreuziger. "Jen mě mrzí, že to nevyšlo na titul Ferymu Raboňovi," dodal jezdec stáje Astana.

Před závodem se dohodl na spolupráci se závodníky Quick Stepu a slovenskou hvězdou Saganem. "Po sto kilometrech bylo vidět, že někteří další závodníci začínají vadnout, a zhruba osmdesát kilometrů před cílem jsme za to vzali. Točili jsme se, aby se unavilo co nejvíc lidí. Jeli jsme takhle dva okruhy a zůstalo nás tam asi jen třicet. Z toho už se líp závodilo," konstatoval Kreuziger.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články