Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Petřikov si olympiádu nevybojoval, Krpálek chce urvat medaili

Praha - Český judista Pavel Petřikov neuspěl na mistrovství Evropy. V kategorii do 60 kilogramů vypadl hned v prvním kole a zkomplikoval si tím šance na postup na olympijské hry. Největší českou hvězdou je v Čeljabinsku Lukáš Krpálek. Dá se očekávat i pokus navázat na loňské páté místo a bronzovou medaili z mistrovství světa. Už jistého účastníka her čeká soutěž v sobotu.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČT24

Přes zimu Krpálek sice kvůli zranění zad netrénoval, ale přesto vyhrál únorový světový pohár v Praze. "Určitě tam jedu pro medaili, i když jsem nemohl kvůli zranění tři měsíce trénovat. To mě trochu zbrzdilo, ale doufám, že jsem to dohnal a že na mistrovství podám maximum," uvedl Krpálek.

Mistrovství Evropy ho zastihlo uprostřed přípravy na olympijské hry. Po šampionátu ho čekají ještě soustředění v Koreji, Bělorusku a Rusku. "Doufám, že to v létě vyjde a zacinká to," řekl stručně Krpálek.

Pavlu Petřikovovi se evropský šampionát v Čeljabinsku nevydařil. V kategorii do 60 kilogramů prohrál hned svůj první zápas s Estoncem Elnurem Alijevem a vzdálila se mu naděje na účast na olympijských hrách v Londýně. Nyní musí čekat na výsledky ostatních kontinentálních šampionátů, zda se udrží mezi 14 dodatečně nominovanými judisty z Evropy. "Olympiáda je teď velký otazník. S napětím budeme čekat, jak dopadnou ostatní kontinentální mistrovství, ale i jak se vyvine situace ve všech ostatních váhových kategoriích. V tuto chvíli Pavla bodově přeskočil jeden Izraelec, ale vlastně nikdo neví, jak to všechno dopadne. Budou to nervy, vše dopočítá přesně až počítač," uvedl trenér Petr Lacina.

O účast v Londýně usiluje také Alena Eiglová, která je v podobné situaci, jako byl Petřikov. Také potřebuje v kategorii do 78 kg projít až do finále. "Kdyby se probojovala do finále, velmi by se Londýnu přiblížila. U ní by bylo čekání na výsledky ostatních mistrovství a následné počítání daleko nervóznější, protože je v žebříčku její kategorie o něco níž než Petřikov ve své," uvedl Lacina.

Na turnaji se představí také Jaromír Musil (do 81 kg), Michal Horák s Alexandrem Jurečkou (oba do 90 kg). Do Čeljabinsku cestuje i obhájce bronzové medaile z váhové kategorie do 73 kilogramů Jaromír Ježek, který ale kvůli zraněným úponům v loktu nemůže startovat. Bude tak alespoň sledovat své soupeře pro olympijský turnaj, kde má spolu s Krpálkem už zajištěnou účast.

Program mistrovství Evropy

Pátek 27. dubna: ženy do 63 kg a 70 kg, muži do 73 kg a 81 kg (Musil).

Sobota 28. dubna: ženy do 78 kg (Eiglová) a nad 78 kg, muži do 90 kg (Horák, Jurečka), do 100 kg (Krpálek) a nad 100 kg.

Neděle 29. dubna: týmové soutěže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články