Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sokol není spolkem seniorů, mladých členů přibývá

Praha - O sportovní aktivity Sokolu je stále zájem, obzvláště mezi mladými. Spolek navštěvuje 180 tisíc členů a víc než polovinu z nich tvoří lidé mladší šestadvaceti let. "Do současné doby jsem byli bráni jako spolek seniorů, kteří jako vzpomínají s nostalgií na stará léta, ale není tomu tak," pochvaluje si náčelník Sokolů Miroslav Vrána.

Sokol
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Před rokem 1948 čítal Sokol přes milion členů. 40 let zákazu se na počtu drasticky podepsalo. "Kdyby to bylo pokračovalo dál, tak Sokol určitě má spoustu členů a má mnohem větší prestiž než dnes," tvrdí Vrána.

Rodiče, kteří dnes dávají děti do Sokola, ovšem navazují na přerušenou tradici z jiných důvodů. Chtějí, aby jejich děti sportovaly nebo aby byly všestranně nadané.

Sokol je i bývalá olympijská disciplína - šplh. Závodník se musí co nejrychleji dostat do osmi metrů bez pomoci nohou. Nejlepší časy jsou u mužů šest vteřin. Šplhají i ženy, s jediným rozdílem, délka lana je poloviční.

Sokolské jednoty už několik měsíců žijí hlavně nacvičováním sestav na červencový 15. slet. Choreografie jsou velmi náročné. Celkem na 14 skladeb vystoupí 15 tisíc lidí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sokolský slet začíná
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články