Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nejlepším handicapovaným sportovcem je cyklista Ježek

Praha - Cyklista Jiří Ježek byl vyhlášen nejlepším českým handicapovaným sportovcem za uplynulý rok. Sedmatřicetiletý jezdec vyhrál anketu podruhé, po loňském druhém místě navázal na předchozí prvenství. Do ankety se podle nových pravidel zapojilo 50 odborníků v několika kategoriích napříč různými druhy postižení. Vyhlášení ankety v pražském Top hotelu se nezúčastnili zástupci Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS), kteří vedou dlouhé roky s Českým paralympijským výborem (ČPV) spor.

Jiří Ježek (v popředí)
zdroj: ČT24

Několikanásobný paralympijský vítěz a světový šampion Ježek loni přidal do své sbírky zlatou medaili z mistrovství světa v dráhové cyklistice ve stíhacím závodu na čtyři kilometry, na MS v silniční cyklistice získal stříbro a vyhrál celkového hodnocení světového poháru.

"Jsem mile překvapený a mám z toho velkou radost, protože to beru jako takové příjemné ohlédnutí ta loňským rokem. A je to i příjemné nastartování do přípravy na rok 2012," svěřil se Ježek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ježek je nejlepším handicapovaným sportovcem

Druhá v anketě skončila nevidomá atletka Miroslava Sedláčková s vodičem Michalem Procházkou, mistryně světa v běhu na 800 metrů. Třetí místo obsadil neslyšící cyklista Jan Čapek, dvojnásobný mistr světa na horských kolech.

Hlasující vybírali nejlepší sportovce z České asociace tělesně handicapovaných sportovců, České federace Spastic Handicap, Českého svazu mentálně postižených sportovců, Českého svazu neslyšících sportovců a Českého svazu zrakově postižených sportovců.

Spor v paralympijském hnutí není překonán

Zástupci ČSTPS se i proto cítí být poškozeni a spor v paralympijském hnutí není ještě zažehnán, byť obě znesvářené strany nedávno podepsaly memorandum o dohodě. Na jeho základě Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) zrušil suspendaci ČPV a čeští paralympijští sportovci se mohou zúčastnit her v Londýně.

"ČSTPS byl sice formálně přijat za člena ČPV, ale jeho činnost není stále plnohodnotně obnovena. Svaz je stále bez finančních prostředků, nemá sekretariát a zaměstnance a sporty a sportovci samotní si musí hradit veškerou činnost z vlastních zdrojů na rozdíl od sportovců ostatních svazů," uvedla místopředsedkyně svazu Radka Kučírková.

"ČPV i nadále informuje veřejnost i IPC jednostranně a jeho představitelé uvádějí v oficiální komunikaci nepravdivé informace. Nadále tak máme odůvodněné pochybnosti, zda se ze strany ČPV jedná skutečně o porozumění deklarované memorandem," stojí v prohlášení ČSTPS. "Protože až dodnes není činnost ČSTPS nadále plnohodnotně obnovená, nepřijali jsme pozvání na vyhlášení nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2011," uvedla Kučírková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články