Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sportovcem roku je Djokovič, Kvitová v anketě neuspěla

Londýn - Nejlepším sportovcem byl podle očekávání v anketě Laureus zvolen loňský suverén tenisových kurtů a světová jednička Novak Djokovič ze Srbska. Wimbledonská vítězka Petra Kvitová sportovního "Oscara" nezískala. Česká tenistka aspirovala na ocenění pro sportovkyni a průlom roku, ale ani v jedné kategorii neuspěla. Sportovkyní roku se na slavnostním večeru v Londýně stala keňská běžkyně Vivian Cheruiyotová. Cenu za průlom roku si odnesl golfista Rory McIlroy. 

Djokoviče doprovázela na slavnostní vyhlášení přítelkyně
zdroj: ČTK/AP autor: Lefteris Pitarakis

V Londýně se rozdělovala řada dalších cen. Týmem roku jsou fotbalisté Barcelony, vítězové Ligy mistrů. Golfista Darren Clarke získal cenu za návrat roku, jihoafrický čtvrtkař Oscar Pistorius vyhrál mezi handicapovanými sportovci a speciální cenu dostal fotbalista Bobby Charlton.

Kvitová získala jako první český sportovec nominaci na ceny Laureus především díky zisku titulu na Wimbledonu a Turnaji mistryň. Kvitová je aktuálně druhou hráčkou světa, navíc pomohla Česku vyhrát po 23 letech Fed Cup.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala komise složená ze 47 členů, které předsedal slavný americký atlet Edwin Moses a mimo jiné v ní hlasovala i česká rodačka a bývalá wimbledonská vítězka Martina Navrátilová.

Petra Kvitová na vyhlášení cen Laureus
zdroj: ČTK/AP autor: Lefteris Pitarakis

Za minulou sezonu získala Kvitová, kterou v Londýně doprovázel trenér David Kotyza, již korunku pro Sportovce roku ČR, hráčkou roku ji vyhlásily tenisové organizace WTA a ITF a je i královnou české tenisové ankety Zlatý kanár.

Před večerním slavnostním vyhlášením ve Westminsterském paláci byla česká tenistka společně s ostatními nominovanými sportovci hostem u britského premiéra Davida Camerona v Downing Street 10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články