Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novým předsedou ČSTV je lobbista Jansta

Nymburk - Novým předsedou Českého svazu tělesné výchovy byl na valné hromadě v Nymburce podle očekávání zvolen šéf České basketbalové federace Miroslav Jansta. Ze 155 delegátů mu dalo hlas v obou komorách 134 zástupců svazů a tělovýchovných jednot.

"Měl jsem podporu skoro všech předsedů svazů, dalo se to čekat," řekl po svém zvolení Jansta. Na předsedu ho navrhla iniciativa Sport 2011, která dlouhodobě upozorňovala na špatný stav v českém sportu a finanční krizi. "Předsedové z iniciativy se shodli na mně. Beru to jako respekt k mé práci a k působení ve sportu," prohlásil.

Je připraven do měsíce udělat plán, v němž nastíní další roli ČSTV. "Uzavřeme minulost, jasně pojmenujeme viníky, aby veřejnost věděla, proč k této situaci v českém sportu došlo, že to nebyla jen chyba funkcionářů, ale celého systému," uvedl Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
ČSTV nově povede Jansta

Devětačtyřicetiletý právník a někdejší poslanec chce nastoupit trend rychlého budování nové střešní organizace, která bude partnerem vlády a bude reprezentovat český sport. "Který je na dně," podotkl Jansta. "Chci zásadní transformaci této organizace, ale konkrétně o tom hovořit nebudu, ještě jsem to neprobral se všemi," konstatoval.

Majitel a prezident basketbalového mistra ČEZ Nymburk se necítí být předsedou, ale kapitánem českého sportu, který povede tým. "Já nesu jen větší odpovědnost. Musíme postupovat jednotně. Dva a půl milionu sportovců je síla, která by se měla respektovat," prohlásil. Chce dostat do sportu peníze od vlády i od firem. "Vláda slibovala a nebylo z toho nic."

Od sportovních klubů a jednot dostal Jansta 67 hlasů, jeden delegát se zdržel, dvanáct bylo proti a šest vůbec nehlasovalo. Od 69 delegátů ze sportovních svazů obdržel 67 hlasů, proti byli dva funkcionáři. 

Valná hromada neřešila ekonomickou krizi českého sportu, další roli ČSTV ve sportovním prostředí ani problémy s nakládáním s majetkem svazu, zejména s lukrativními lyžařskými středisky. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články