Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pardubický dostihový spolek odmítl kritiku, že nesehnal sponzory

Pardubice - Vedení Dostihového spolku se ohradilo proti informacím, že se mu pro letošní sezonu v Pardubicích nepodařilo získat od sponzorů dostatečné finanční krytí závodů. Podle ředitele Petra Buchala byly příjmy naopak o něco lepší než v loňském roce. O 400 000 korun více bylo letos vyplaceno a odměnách vítězům, stájím a trenérům. Bývalý šéf Dostihového spolku Miroslav Petráň v Mladé frontě Dnes minulý týden uvedl, že 32 dostihů prokazatelně nebylo sponzorsky pokryto, o dalších šesti má vážné pochybnosti a u 15 dalších partner nezaplatil plnou dotaci. Celkem tak podle něj až 53 dostihů z 85 nebylo řádně pokryto.

Kvalifikace na Velkou pardubickou
zdroj: Facebook Velké pardubické České pojišťovny

"Proti roku 2010 jsme docílili lepšího zhodnocení, sehnali jsme o 580 000 korun více než vloni," uvedl Buchal. Podle něj byla v červenci, když nastoupil, sponzorsky zajištěna pro konání jednotlivých dostihových dnů méně než polovina potřebných financí. Hospodaření spolku by mělo být letos zhruba vyrovnané, obrat se pohybuje kolem 45 milionů korun.

Buchal odmítl kritiku toho, že některé dostihy nesly jména městských organizací, což mělo znamenat, že výhry šly z veřejných peněz. "Vždycky existují dostihy pojmenované po společnosti, která peníze evidentně poskytnout nemohla," řekl Buchal. Někteří sponzoři si nepřejí zveřejnit své jméno a místo reklamy dostávají protihodnotou například lóže na dostizích s možností společenských kontaktů.

Některé dostihy, na něž se nepodařilo získat žádného sponzora nebo jen zčásti, musí spolek platit ze svého z výnosů z jiné činnosti. Podle Buchala to bylo již dříve běžnou praxí. Letos spolek doplácel na 13 z 85 dostihů, vloni jich neprodal devět a několik dalších bylo sponzorováno jen částečně.

Spolek má z minulosti účetní kumulovanou ztrátu asi devět milionů korun. Další ztráty vznikly chybným uplatněním technického zhodnocení majetku, nevymáháním starých pohledávek od roku 2001 za sedm milionů korun, z čehož za asi čtyři miliony ještě nejsou promlčené. Celkově tedy účetní kumulovaná ztráta dosahuje téměř 20 milionů korun. Dostihový spolek podal kvůli nedostatkům v hospodářské oblasti trestní oznámení. Transparentnost a průkaznost hospodaření by měl přinést nový informační systém.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články