Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Váňa s Tiumenem opět pokořili Velkou pardubickou

Pardubice - Vítězství v nejprestižnějším českém překážkovém dostihu si letos poosmé odváží Josef Váňa s Tiumenem. Ve 121. ročníku Velké pardubické těsně porazil Josefa Bartoše s bělkou Sixteen, která byla v čele závodu prakticky celou dobu.

"Bylo to vydřené, ale Tiumen je borec," uvedl Váňa pro Českou televizi. Na Taxisově příkopu však měl s Tiumenem velké problémy a doháněl ztrátu. "To je pravda, ale vidíte, skákal úplně perfektně a hnal jsem ho rozumně, abych ho po té ztrátě neuštval. Myslím, že jsme dobrá dvojka," dodal Váňa.

Osmapadesátiletý žokej s Tiumenem triumfoval potřetí za sebou. Druhá doběhla v těsném finiši další dvojnásobná vítězka tohoto dostihu Sixteen a na třetím místě skončil ryzák Valldemoso s Dušanem Andrésem.

Josef Bartoš, žokej Sixteen

"Když projedete o kousek druhý, tak to bolí, bolí..."

Cílovou rovinku si nevychutnali Zulejka, Karlsbad ani Klaus 

Hned na druhé překážce ztratila jezdce Zulejka. Na nejtěžším skoku dostihu pak padl pouze Karlsbad s žokejem Novákem. Od první třetiny táhla dostih Sixteen, za kterou následovali Mandarino a Bremen Plan, ale jelo se relativně v klidu a pohromadě. Tempo nebylo nijak závratné, a tak nečekaně padl jeden z favoritů Klaus s žokejem Myškou na Velké vodě.

Zulejka s Liborem Šimůnkem
zdroj: Facebook Zulejky

Během závodu byl Tiumen schovaný v poli a vyčkával na svoji chvíli. Sixteen s Bartošem natáhla krok a snažila se všem utrhnout. Tempo ale sedělo i Valldemosovi, který se dotáhl na Sixteen, a na třetí pozici se brzy objevil Tiumen. V zatáčce do cílové rovinky se už Tiumen dotahoval a na poslední proutěné překážce doskočil na úroveň soupeřů. V posledních metrech žokej Váňa dokázal Tiumena posunout o krk před Sixteen a slavil další titul.

Tiumen vydělal svému majiteli, kterým je Ivo Köhler, 1,8 milionu korun a stal se osmým koněm, který vyhrál Velkou pardubickou potřetí. Nejúspěšnějším je legendární Železník, jediný čtyřnásobný vítěz slavné steeplechase, v sedle pokaždé rovněž s Váňou.

Velkou pardubickou navštívilo zhruba 15 tisíc lidí 

Na nejznámější české dostihy přijelo zhruba 15 tisícovek diváků, jak uvedl ředitel pořádajícího Dostihového spolku Pardubice Petr Buchal. Závodům se nakonec vyhnuly problémy s dráhou nebo avizovaným narušením akce, jichž se pořadatelé obávali. "Na tohle počasí je to báječná návštěva," uvedl Buchal. Minulý rok přitom udávali pořadatelé návštěvnost 45 tisíc lidí, podle Buchala však závodiště takovou kapacitu nemá.

Je nám líto, video expirovalo.
121. Velká pardubická České pojišťovny

121. Velká pardubická České pojišťovny (překážkový dostih na 6900 metrů, dotace 4,5 milionu korun)

1. Tiumen (žokej a trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler)

2. Sixteen (ž. Bartoš)

3. Valldemoso (ž. Andrés)

4. Flambion (ž. Josef Sovka)

5. Mandarino (ž. Jaroslav Myška)

6. Bremen Plan (ž. Jan Korpas)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články