Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Velkou pardubickou chce vyhrát 15 koní. Kdo je váš favorit?

Pardubice - Do boje o vítězství v nejprestižnějším českém překážkovém dostihu se dnes krátce po půl páté odpoledne pustí patnáct koní. Všichni startující jsou z českého tréninku - do Velké si letos nenašel cestu ani jeden cizinec a absence zahraničních koní se stala jedním z horkých témat před nadcházejícím 121. ročníkem Velké. Přesto nebude chybět kompletní česká skokanská špička - na startu bude sedm nejlepších koní z loňského ročníku. Tradičně nejpočetnější skupinu přiváží Josef Váňa - obhájce prvenství a jasného favorita Tiumena (na kterého si znovu sám sedne), dvojnásobnou vítězku z let minulých Sixteen a nadějného Liraina. Cestu k triumfu však budou chtít "váňovcům" minimálně znepříjemnit veterán a smolař Amant Gris, talentovaný Bremen Plan či mladí skokané Klaus, Zulejka nebo Aspirant. Vyberte si svého favorita a sledujte největší překážkový mítink na Čtyřce a na internetovém portálu Sportživě.cz od 11:25, hlavní závod pak od 14:20 také na ČT1 v HD kvalitě.

Velká pardubická
zdroj: pardubice-racecourse.cz

MANDARINO
10 let - tmavý hnědák, valach
Trenér: Stanislav Popelka
Majitel: EŽ Praha a.s.
27:1
Nejlepší překážkář českého chovu za posledních několik let. Třikrát dokázal vyhrát Prvomájovou steeplechase. Ve Velké pardubické startoval zatím dvakrát, pokaždé skončil čtvrtý. Letos zatím výsledkově nepřesvědčil, startoval třikrát v Pardubicích a vždy skončil mezi poraženými.
ž. Pavel Kašný
Ve Velké pardubické startoval osmkrát. Nejlépe skončil třetí – v roce 2007 v sedle Elišky Přemyslovny. Vloni byl s Bejrutem jedenáctý.


2 FLAMBION(SLO)
7 let - hnědák, valach
Trenér: František Holčák
Majitel: fotokoni.com ČR
60:1
Jeden z outsiderů dostihu. V červnové kvalifikaci nestačil jen na Calanda a Chenonceau, ve Světlé Hoře skončil třetí za Baggiem a Valldemosem. Srpnovou kvalifikaci po pádu jezdce nedokončil, dokázal ale vyhrát v Bratislavě tradiční Velkou starohájskou steeplechase.
Josef Sovka
Ve Velké pardubické startoval dvakrát, v roce 2008 s Marathem a v roce 2009 s Derby Sharpem, ale ani jednou se nedostal do cíle.


3 ASPIRANT(POL)
8 let - hnědák, valach
Trenér: MVDr. Jiří Janda
Majitel: Dr.Charvát
11:1
Letos startoval jen dvakrát. V květnové kvalifikaci byl třetí za Baggiem a Valldemosem, v srpnové kvalifikaci těsně nestačil na Tiumena a Klause. Loni skončil ve Velké pardubické s (http://www.dostihyjc.cz/jezdec.php?IDTR=11783)edmý. Jeden z černých koní dostihu.
ž. Julien Lemée

Francouzský žokej působící ve Švýcarsku bude ve Velké pardubické startovat poprvé.


4 VALLDEMOSO

7 let - ryzák, valach
Trenér: Jiří Uhl
Majitel: DS Sendy Ostrava – Uhl
7:1
Kvalitní steepler a tempař, jeden z velkých favoritů dostihu. Loni skončil už na Taxisu. Letos získal tři druhá místa, v květnové kvalifikaci a ve Světlé Hoře nestačil na Baggia, na vítězství nedosáhl ani v Albertovci po souboji s Tomisem. První letošní triumf si připsal v zářijové kvalifikaci.
ž. Dušan Andrés

Ve Velké pardubické startoval už 16krát, poprvé v roce 1991. První větší úspěch zaznamenal až v roce 2000 třetím místem s Czankou. První – zatím jediné – vítězství získal v roce 2007 se Sixteen. V posledních dvou ročnících pokaždé skončil už na Taxisu.


5 BREMEN PLAN(POL)

8 let - hnědák
Trenér: Radek Holčák
Majitel: Nýznerov
22:1
Talentovaný steepler, který během mítinků při Velké pardubické postupně sbíral vítězství v dostizích své věkové kategorie. Loni jako jeden z favoritů Velké skončil už po chybě na francouzském skoku. Letos zatím výsledkově zaostával. Květnovou kvalifikaci dokončil šestý a začátkem července nestačil v Pardubicích jen na Klause. V srpnové kvalifikaci byl pak daleko sedmý. Dostih údajně dokončil se zraněním a nebylo jisté, jestli se do Velké stihne připravit.
ž. Jan Korpas
Ve Velké pardubické startoval dvakrát, Předloni skončil s ryzákem Poccim pátý, vloni s Juventusem desátý.


6 TREZOR(POL)

7 let - tm. hnědák, valach
Trenér: Hana Kabelková
Majitel: Epicos
25:1
Poprvé na sebe výrazně upozornil druhým místem v loňské Ceně Labe. Po čtvrtém místě v květnové kvalifikaci se zaměřil na dostihy v zahraničí, vyběhal dvě druhá místa v italském Meranu a jedno čtvrté ve francouzském Vittelu. Mohl skončit na dotovaném místě.
ž. Bohuslav Mátl
Ve Velké pardubické se představil čtyřikrát, nejlepšího výsledku dosáhl předloni v sedle Junga, když proběhli cílem jako šestí.


7 ZULEJKA

6 let - hnědka, klisna
Trenér: František Zobal
Majitel: Stáj Luka-Schusterovi
16:1
Nadějná mladá klisna letos začala současným prvním místem v Prvomájové steeplechase. Květnovou kvalifikaci nedokončila, v červnu skončila třetí ve skvěle obsazeném dostihu II. kategorie. V srpnové kvalifikaci bojovala o vítězství a ve velmi těsném doběhu nestačila jen na Tiumena, Klause a Aspiranta. Jedna z favoritek dostihu.
Libor Šimůnek

Na start Velké se postaví podruhé, loni byl s Kobuzem osmý.


8 LIRAIN

10 let - ryzák, valach
Trenér: Josef Váňa st.
Majitel: Luka-www.trdelnik.com
14:1
Po loňském přesunu do tréninku Josefa Váni šla jeho forma strmé vzhůru. Ve Velké pardubické skončil šestý. Letos ho provázela smůla – v květnové kvalifikaci i Velké benešovské vybočil z kurzu a dostih nedokončil. V červnové kvalifikaci doběhl šestý a v srpnu nestačil v dostihu II. kategorie pouze na Belmonta. Znovu bude útočit na dotované umístění.
ž. Josef Váňa mladší

Ve Velké startoval čtyřikrát, poprvé v roce 2007 – s Juventusem skončil pátý. Stejně i o rok později s Decent Fellow. Předloni dostih nedokončil, loni skončil s Lirainem šestý.


9 AMANT GRIS(FR)

12 let - bělouš, valach
Trenér: Radek Holčák
Majitel: Stáj Hřebčín Albertovec
8:1
Největší smolař posledních let. Dvakrát sahal po vítězství. V roce 2008 proběhl cílem jako první, ale vzápětí byl diskvalifikován za neobjetí točného bodu. Loni s Tiumenem prohrál o nejtěsnější možný rozdíl – nos. Letos se zatím neprosadil, v červenci doběhl v Pardubicích osmý, doma na Albertovci finišoval třetí. Naposledy se představil v srpnové kvalifikaci, kde po aktivním průběhu skončil šestý, ovšem daleko za nejlepšími.
ž. Marek Stromský
Startoval ve Velké pardubické devětkrát, byl u obou Amant Grisových smolných momentů.


10 KLAUS(POL)

6 let - tm. hnědák, valach
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Majitel: Wrbna Racing
6:1
Velmi nadějný mladý skokan, Letos si vedl skvěle, přesto se s ním ještě do Velké nepočítalo a byl dohlášen až na poslední chvíli za 100 000 korun. V první části sezony byl neporažen – dva pardubické starty proměnil ve vítězství. V srpnové kvalifikaci předvedl skvélý výkon, pouhý krk ho dělil od vítězného Tiumena. Patří mezi favority.
ž. Jaroslav Myška

Startoval ve Velké pardubické již osmkrát, nejlépe skončil čtvrtý – v roce 2001 s polokrevníkem Torpille, loni a předloni s Mandarinem.


11 KARLSBAD(GER)

8 let - hnědák, valach
Trenér: František Holčák
Majitel: K-K Metal a.s.
55:1
Letos má na kontě už šest startů. V Pardubicích sesbíral dcě sedmá a jedno šesté místo. Naposledy se představil v zářijové kvalifikaci, kde překvapil druhým místem za Valldemosem a před Sixteen. Patří k outsiderům, může překvapit umístěním na méně placeném pořadí.
ž. Marcel Novák

Startoval ve Velké pardubické dvakrát. V roce 2007 byl v sedle Ascota šestý, loni s Teresinou nedokončil.


12 WAVELIGHT LASER(GER)

7 let - ryzák, valach
Trenér: Petr Juránek
Majitel: BORS Břeclav a.s.
25:1
Loni vyhrál prestižní Cenu Labe, kde se poprvé výrazně projevil jako velmi nadějný steepler. Letos startoval jen dvakrát – v květnové kvalifikaci byl pátý, začátkem července získal čtvrté místo v dvojkové dostihu. Adept na přední umístění.
ž. Jiří Kousek

Ve Velké se představil pětkrát. V roce 2008 byl v sedle Hirsche druhý a v roce 2009 s ryzákem Numero Due vybojovali třetí místo. Vloni s Bremen Planem nedokončil.


13 TEVIOT

8 let - ryzák, valach
Trenér: MVDr. Jiří Janda
Majitel: Englic
40:1
Loni získal ve Velké pardubické skvělé páté místo. Letos startoval pouze jednou – v srpnové kvalifikaci skončil po pěkném výkonu pátý, v těsném doběhu za Tiumenem, Klausem, Aspirantem a Zulejkou. Letos by měl znovu útočit na dotovaná místa.
ž. Radek Havelka

Po více než tříleté pauze zaviněné těžkým zraněním se letos vrátil na dráhu. Ve Velké pardubické dosud startoval šestkrát. Jeho nejlepšími výsledky jsou dvě třetí místa - v roce 2004 s Decent Fellow a v roce 2006 s Cieszymirem.


14 SIXTEEN(FR)

11 let - bělka, klisna
Trenér: Josef Váňa st.
Majitel: Jaroslav Bouček Buc-Film
6:1
Dvojnásobná vítězka Velké pardubické z let2007 a2008, předloni byla druhá za Tiumenem a loni třetí za Tiumenem a Amant Grisem. Letos běhala čtyřikrát. V polovině dubna byla čtvrtá v Trevisu, květnovou kvalifikaci dokončila jako osmá. V srpnové skončila až devátá – poslední a daleko za nejlepšími. V zářijové kvalifikaci byla třetí za Valldemosem a Karlsbadem. Zdá se, že nejlepší léta má už za sebou.
ž. Josef Bartoš

Nejlepší český překážkový jezdec, ve Velké pardubické startoval osmkrát. Dvakrát zvítězil - v roce 2006 v sedle ryzáka Decent Fellow a v roce 2008 se Sixteen.


15 TIUMEN(POL)

10 let - hnědák, valach
Trenér: ž. Josef Váňa st.
Majitel: Köi Dent
2:1
Největší favorit dostihu, vítěz posledních dvou ročníků Velké. Skvělý vytrvalec a spolehlivý skokan. První letošní dostih dokončil jako pátý za Klausem, Bremen Planem, Zulejkou a Wavelight Laserem. V srpnové kvalifikaci pak po tuhém boji čtveřice koní zvítězil o pouhý krk před Klausem.
ž. Josef Váňa starší

Mnohonásobný rekordman dostihu, na start Velké pardubické se postaví už po pětadvacáté, poprvé v sedle Paramona v roce 1985 skončil druhý. Na kontě má sedm vítězství jako jezdec a osm jako trenér. Jeho svěřenkyně Sixteen vyběhla i nejrychlejší čas dostihu. Navíc má šanci vyhrát potřetí v řadě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články