Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

České kajakářky už mají jisté místo na olympijských hrách

Bratislava - České kajakářky už v kvalifikaci na mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě zajistily místo pro Českou republiku na olympijských hrách. Mezi postupujícími do semifinále jsou totiž závodnice z pouhých třinácti zemí, zatímco ve hře je celkem patnáct míst do Londýna, po jednom pro každou zemi. Do semifinále prošly jako třetí Kateřina Kudějová, která ztratila 2,23 sekundy na vítěznou Španělku Maialen Chourrautovou, devátá Štěpánka Hilgertová i jedenáctá Irena Pavelková.

"To je dobrá zpráva, navíc dobrá situace je i mezi deblkanoisty," řekl kouč reprezentace Jiří Pultera.

Z kvalifikací nakonec postoupily všechny české lodě

Nejvíce se dařilo deblkanoistům Jaroslavu Volfovi s Ondřejem Štěpánkem, kteří obsadili druhé místo, byť se dostali na šampionát až na poslední chvíli v dodatečných nominačních závodech. Na vítězné domácí bratrance Petera a Ladislava Škantárovy ztratili 99 setin.

Na stupně vítězů v boji o postup do semifinále se už nikdo další z Čechů nedostal, kajakář Vavřinec Hradilek měl však na pátém místě manko na nejrychlejšího Martina Halcina ze Slovenska pouze 36 setin. Osmým místem se předvedl Luboš Hilgert. Jiří Prskavec, nečekaný bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy, sice v první kvalifikační jízdě neprojel branku, ale v druhé části postup zachránil 37. pozicí. Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm skončili v kvalifikaci sedmí, Jan Havlíček a Lukáš Přinda jedenáctí.

Deblkanoisté bojují o osm kvalifikačních míst pro Londýn a právě účast tří českých lodí v semifinále dává velké naděje. "Tím, že jsou tam všichni, tak sebrali místa dalším zemím," vysvětlil Pultera. Může se tak stát, že na OH se kvalifikují i země, které do finále nepostoupí, neboť v semifinále mají tři posádky také Slováci, Britové či Francouzi. Jmenovitá nominace Čechů do Londýna bude jasná až příští rok na jaře.

Šampionát narušil vítr, kvůli kterému byl zrušen středeční i čtvrteční program. Dnes se na kanálu v Čunovu závodilo od brzkého rána. V sobotu jsou připravena semifinále a finále kategorií C2 muži a K1 ženy, odpoledne pak kvalifikace kanoistů a kanoistek. Zbývající závody by se měly odjet v neděli.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články