Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plavecký rekord snů – 108 kilometrů za 40 hodin a 41 minut

George Town - Australanka britského původu Penny Palfreyová je novou rekordmankou ve vytrvalostním plavání na otevřeném moři. Osmačtyřicetiletá maratonkyně uplavala bez cizí pomoci 108 kilometrů, ve vodě strávila 40 hodin a 41 minut. Plavkyně přitom nesměla podle pravidel použít žádné pomůcky, předpisy jí také zakazovaly ploutve či neopren. Nezastavili ji ani bílí žraloci.

Když po téměř dvou dnech strávených v Karibiku na cestě kolem souostroví Kajmanských ostrovů slavila úspěch, vylezla z vody zcela vysílená a po vítězném gestu se zhroutila. Kvůli oteklému jazyku nemohla zpočátku ani mluvit, vzápětí byla převezena do nemocnice na pozorování.

"Co po fyzické i psychické stránce dokázala, je prakticky nepopsatelné," konstatoval Steven Munatones, který při pokusu o rekord působil jako pozorovatel a zástupce mezinárodní síně slávy maratonského plavání.

Do knihy rekordů se Palfreyová zapsala až na třetí pokus, předchozí snahy o zlomení dosavadního maxima 101 kilometrů nezvládla na Havaji kvůli žahavým medúzám.

Také tentokrát v moři nečelila pouze úbytku sil, musela se vyrovnat i s opakovanými setkáními s bílými žraloky. Možný útok obávaných dravců prý znemožnily elektrické signály vysílané z doprovodného plavidla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články