Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pětibojař Svoboda vyhrál rekordně dotovaný závod Kremlin Cup

Moskva - Moderní pětibojař David Svoboda vyhrál v Moskvě první ročník exhibičního závodu Kremlin Cup, v němž se soutěžilo o nejvyšší prémie v historii sportu. Z celkové stotisícové dotace získal loňský mistr Evropy 12 tisíc dolarů (více než 202 tisíc korun). Hned za Svobodou skončil Aleksander Lesun z Ruska, bronz i příslušnou finanční částku získal Maďar Robert Kasz. Úspěchu dosáhl také druhý z pozvaných Čechů Ondřej Polívka, když za sedmé místo inkasoval v přepočtu 30 tisíc korun.

Svoboda po závodě přiznal, že je v životní formě. "Dá se to tak nazvat. Cítím se skvěle a vše mi šlo skoro samo," uvedl v komentáři nad ziskem 6 040 bodů, které reprezentační trenér Jakub Kučera neoficiálně označil za nejlepší světový výkon všech dob. Stejně hovořil o přesnosti a rychlosti Polívkovy moskevské střelby. Ten ani jednou nechyboval, když na 15 zásahů potřeboval 15 ran. "Jen ještě musíme počkat na potvrzení oficiální časomíry a výsledků. Ale pochybuji, že někdy někdo získal více než 6 000 bodů," uvedl Kučera, který Svobodovo vystoupení ohodnotil jako bezchybné a zcela nadstandardní.

Prémie půjde na hypotéku i skok s padákem

Svoboda po závodě prozradil, co udělá s prémií 12 000 dolarů. "No, ono mi z toho zase tolik nezbude. Vždyť hned na místě mi odebrali 3 500 dolarů na daně, něco budu muset odvést i v Česku," stěžoval si naoko Svoboda. Osmnáct set dolarů za vítězství na květnovém Světovém poháru v Maďarsku "investoval" do přestavby koupelny v bytě. "Moskevskou prémii proskáču na padáku a část dám možná na hypotéku," měl jasno Svoboda, který podruhé za sebou absolvoval parkúr bez chyby.

"To mě těší nejvíc. Dával jsem si pozor na techniku, nebyl jsem nervózní a jel jsem bez stresu, což kůň pozná," vysvětlil Svoboda, jehož za měsíc čeká finále Světového poháru v Londýně, které je přímou olympijskou kvalifikací. Kdyby Svoboda završil vítězný hattrick a při olympijské generálce vyhrál, mohl by se těšit na start v Londýně 2012.

David Svoboda
zdroj: www.heptathlon.org autor: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články