Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vodní slalomáři si odvážejí 2 zlata ze závodů hlídek

La Seu de Urgell (Španělsko) – Česká výprava na mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve španělském La Seu de Urgell získala díky kajakářkám a deblkanoistům dvě zlaté medaile v závodech hlídek. Kajakářky vyhrály o 82 setin sekundy před Rakušankami. Deblkanoisté díky čisté jízdě porazili o 1,04 sekundy Slováky, kteří si připsali dvousekundovou penalizaci za dotyk branky. V individuálním závodě dělily talentovanou kajakářku Kateřinu Kurdějovou dvě sekundy od medaile.

Jednadvacetiletá závodnice jako jediná z českých zástupců postoupila do finále a nakonec obsadila šesté místo. Titul získala Němka Claudia Bärová s náskokem 17 setin před Slovenkou Janou Dukátovou. Třetí skončila Britka Elizabeth Neveová. Kudějová na vítězku ztratila 3,49 sekundy.

Dvojnásobná juniorská mistryně Evropy a kontinentální šampionka do 23 let Kudějová zajela ve finále pro deset nejlepších čistou jízdu a časem 108,75 držela naději na medaili. Nakonec ji pět soupeřek přestihlo, i tak však mladá reprezentantka dosáhla dosud největšího úspěchu mezi seniory.

Ve finále byla Kudějová z českých reprezentantek sama. Ireně Pavelkové těsně unikl postup ze semifinále, na jedenácté pozici zaostala za desátou příčkou pouze dvě setiny sekundy. Už ve čtvrtfinále vypadla dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová.

O medaile nebojovala ani jiná dvojnásobná šampionka z pod pěti kruhů Elena Kaliská. Devětatřicetiletá Slovenka byla v semifinále až sedmnáctá a napodobila překvapivý páteční neúspěch krajana Michala Martikána, jenž mezi kanoisty vypadl už ve čtvrtfinále.

Deblkanoi dál vládnou slovenští bratři Hochschornerovi

Pozici největších favoritů naopak potvrdila slovenská dvojčata Pavol a Peter Hochschornerové, kteří vyhráli kategorii C2. Trojnásobným olympijským vítězům však výrazně šlapali na paty Poláci Marcin Pochwala a Piotr Szczepaňski, kteří na ně ztratili jen pět setin sekundy. Finále deblkanoistů se jelo bez české účasti. V semifinále byli Václav Hradilek a Štěpán Sehnal dvanáctí, Lukáš Přinda a Jan Havlíček patnáctí a Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm sedmnáctí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články