Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šéf antidopingové agentury chce zrušit B-vzorky

Londýn - Šéf mezinárodní antidopingové agentury WADA David Howman chce zrušit testování kontrolních vzorků B. Argumentuje tím, že jejich uchovávání a analyzování je zbytečně drahé, navíc jen mizivé procento vykáže jiný výsledek než první zkouška. Howman v pondělí na konferenci v Londýně srovnal dopingové testování sportovců se zločinci, kteří možnost opravné zkoušky nemají.

"Lidé mohou jít do vězení na základě jediného testu, ale ve sportu to platí jinak," prohlásil. WADA potřebuje snížit náklady, podle Howmana je právě zrušení testů B možným řešením. "Tohle je cesta, jak ušetřit spoustu peněz a přitom neporušit ničí práva," prohlásil Howman, který zatím netuší, zda jeho návrh projde. Nový kodex, do nějž by toto pravidlo mohlo být zaneseno, nicméně začne platit až v roce 2015.

Podle dosavadní antidopingové praxe je moč nebo krev po odběru rozdělena na dva vzorky. Pokud je první zkouška pozitivní, může sportovec požádat o kontrolní test. Pouze v zanedbatelném počtu případů se však výsledky podle Howmana liší.

Šéf WADA navíc tvrdí, že se to většinou stává kvůli zvětrání vzorku nebo vědomé manipulaci s ním. "A pokud by se při testu stala chyba, vždycky zůstane možnost požádat o přezkoumání zbytku původního vzorku," dodal Howman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články