Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

PULS usiluje o větší podporu sportu

Praha - Iniciativa Projekt na ukončení likvidace sportu (PULS), u jejíhož zrodu stojí poslanec ČSSD a někdejší hokejista Jiří Šlégr, má za sebou první oficiální zasedání. Na sněmovní půdě dnes deklarovala, že jejím cílem je rozvinout celospolečenskou debatu o situaci v českém sportu a postupně přesvědčit stát i soukromou sféru o nutnosti větší finanční podpory sportu. Představitelé PULSu prohlásili, že jejich projekt je nepolitický a že nehodlají podporovat nefunkční Český svaz tělesné výchovy. Naopak chtějí navázat spolupráci s Radou pro sport, která má vzniknout jako poradní orgán ministerstva školství.

Do Šlégrovy iniciativy se zapojili další slavní bývalí sportovci, například basketbalista Jiří Zídek, hokejový brankář Petr Bříza, skokan na lyžích Pavel Ploc, veslař Václav Chalupa, cyklisté Jozef Regec a Ján Svorada, oštěpař Jan Želený a fotbalista Ivan Hašek.

"Nemyslím, že sport je na správné cestě. Mnoho věcí by se mělo změnit," řekl Šlégr. Zídek upozornil na to, že v Evropské unii sport vytváří 3,7 procenta hrubého domácího produktu a pracuje v něm 5,4 procenta zaměstnanců. Někdejší Československo dalo podle Zídka v roce 1990 do sportu 0,65 procenta HDP, loni Česko přispělo jen 0,18 procenta HDP. Přitom podle statistik každá koruna investovaná do sportu znamená úsporu čtyř korun ve zdravotnictví.

Účastníci dnešního jednání se shodli na tom, že sport je nástrojem boje proti sociálně patologickým jevům mládeže, prospívá zdraví a zároveň přispívá k prezentaci Česka v zahraničí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články