Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Do Liberce dorazil olympijský oheň

Liberec - Do Česka přicestoval z aténského stadionu Panathinaiko olympijský oheň. V Liberci se v polovině února uskuteční 10. zimní evropský olympijský festival mládeže. Pořadatelé tvrdí, že půjde o největší sportovní akci v Libereckém kraji od předloňského lyžařského mistrovství světa. Slibují také, že tato akce skončí bez dluhů. Sportovci se poperou o cenné kovy od 12. do 19. února. Závodit se bude i v Jablonci nad Nisou, Rejdicích a v mistrovských areálech ve Vesci a na Ještědu.

Cestu olympijského ohně z Atén do Liberce provázela v Řecku policie a v letadle starost, aby plamen zapálený při slavnostní ceremonii nezhasnul. Olympijská symbolika bude provázet celý podnik. "Vítězům se hrají hymny, stoupají vlajky, hoří olympijský oheň – protokol je stejný," uvedl mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment.

Pořadatelé předali oheň představitelům Libereckého kraje a míst, kde se soutěže uskuteční. "Všem přeji, aby - až akce skončí – zanechala daleko lepší dojem než to nešťastné mistrovství světa, které jsme hostili," připomněl nedávný šampionát v klasickém lyžování primátor Liberce Jan Korytář.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Milana Brunclíka

Příprava a organizace týdenní akce přijdou na 150 milionů korun, což je o 15 milionů méně, než pořadatelé předpokládali. Přesto čelí kritice některých sportovců, podle kterých by peníze vystačily na provoz klubů na několik let. Olympiády se zúčastní přes 1 500 sportovců a členů doprovodu ze 46 zemí.

Podrobnosti o ceremoniálu organizátoři tají

Olympijský oheň vzplane 13. února v liberecké Tipsport areně. Pořadatelé připravili kromě zahajovacího i závěrečný ceremoniál. Podrobnosti si však zatím nechávají pro sebe. "Každý pořadatel si přisvojuje právo vymyslet něco originálního a pokud možno to utajit až do poslední chvíle. My se toho budeme držet," zdůraznila výkonná ředitelka organizačního výboru olympiády mládeže Kateřina Nyčová. Oheň se objeví i na různých doprovodných akcích, které budou olympiádě mládeže předcházet.


Na českém území je olympijský oheň podruhé. Předtím se na ně dostal v roce 1936, když mířil na olympiádu do Berlína.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články