Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Českému sportu kraluje Sáblíková

Praha - Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení z Vancouveru Martina Sáblíková byla dnes večer v pražském hotelu Hilton vyhlášena Sportovcem roku České republiky. V anketě Klubu sportovních novinářů obhájila loňské vítězství a hlasování vyhrála potřetí v kariéře. Druhý skončil běžec na lyžích Lukáš Bauer a třetí veslař Ondřej Synek. V kategorii týmů byli nejlepší hokejoví mistři světa, sportovní legendou byla vyhlášena a cenu Emila Zátopka obdržela Eva Bosáková. Juniorem roku se stal juniorský mistr světa v cyklokrosu Tomáš Paprstka.

Sáblíková dostala v druhém kole hlasování od rekordního počtu 251 sportovních žurnalistů celkem 2 157 bodů a Bauera porazila o 417 bodů. Třetí Synek byl o dalších 120 bodů zpět.

Martina Sáblíková: "Sezona pro mě byla výjimečná a jsem ráda, že tímto to můžu dovršit. Chtěla bych moc poděkovat těm, kteří stojí za námi sportovci, i když se nám nedaří, protože pak se nám snadněji vstává."

Trenér Petr Novák: "Slibuji, že já i Martina budeme stát oběma nohama na zemi, abychom si příznivce neznepřátelili."

Je nám líto, video expirovalo.
Anketu Sportovec roku ovládla Sáblíková

V kategorii týmů zvítězili hokejoví reprezentanti, kteří dostali 574 bodů a jen těsně o 22 bodů porazili basketbalistky, jež vybojovaly na mistrovství světa v Česku senzační stříbrné medaile. Třetí skončila bronzová olympijská štafeta běžců na lyžích ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal.

Sáblíková může považovat minulou sezonu za životní, vyhrála totiž úplně všechno. Vedle dvou zlatých olympijských medailí si z Vancouveru přivezla ještě bronz, vyhrála mistrovství světa i Evropy ve víceboji i Světový pohár. "Minulou sezonu už vylepšit nejde. Jen zopakovat, a to v další olympijské sezoně," prohlásila rychlobruslařka.

Záznam vyhlášení ankety Sportovec roku 2010 sledujte zde.

Pořad Na slovíčko s vítěznou Martinou Sáblíkovou a jejím trenérem Petrem Novákem sledujte zde.

Bauer přiznal, že na druhé místo byla velká tlačenice, takže ho "stříbro" navýsost potěšilo. "Byl to dneska vlastně jen boj o druhé místo, Martina podle jejích výsledků na olympiádě prostě neměla konkurenci. Takže jsem moc rád, že jsem to zrovna já," řekl Bauer.

Ženy vládnou

Nadvládu žen v 52. ročníku ankety Sáblíková prodloužila už na pět let, neboť vyhrála ještě v roce 2007, rok předtím triumfovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a v roce 2008 oštěpařka Barbora Špotáková. Předtím devatenáct let vládli hlasování muži. Sáblíková se zařadila za gymnastku Věru Čáslavskou a oštěpaře Jana Železného, kteří byli nejlepšími sportovci roku čtyřikrát.

Čtvrtý skončil finalista Wimbledonu a účastník tenisového Turnaje mistrů Tomáš Berdych, pátý byl mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar, šesté místo obsadil jeden z nejlepších házenkářů světa Filip Jícha. Sedmou pozici má bronzová slalomářka z OH ve Vancouveru Šárka Záhrobská, osmá byla nejužitečnější hráčka mistrovství světa v basketbalu a kapitánka stříbrného českého týmu Hana Horáková, devátý hokejista Jaromír Jágr a desátá Špotáková, vítězka Diamantové ligy a bronzová medailistka z ME.

Anketa Sportovec roku 2010:

1. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 2 157 bodů,

2. Lukáš Bauer (běh na lyžích) 1 740,

3. Ondřej Synek (veslování) 1 620,

4. Tomáš Berdych (tenis) 1 343,

5. Zdeněk Štybar (cyklokros) 1 249,

6. Filip Jícha (házená) 1 197,

7. Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování) 1 161,

8. Hana Horáková (basketbal) 1 098,

9. Jaromír Jágr (hokej) 963,

10. Barbora Špotáková (atletika) 869.

Týmy:

1. hokejisté ČR 574,

2. basketbalistky ČR 552,

3. štafeta běžců na lyžích 342.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články