Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Lochte šlape na paty Phelpsovi. Trumfne ho?

Dubaj - Když americký plavec Michael Phelps získal na olympijských hrách v Pekingu osm zlatých medailí, vypadalo to na rekord, který vydrží mnoho desetiletí. Jeho krajan Ryan Lochte si však zřejmě myslí něco jiného - na mistrovství světa v krátkém bazénu v Dubaji absolvoval podobný program s jen o málo horším výsledkem. Šestadvacetiletý Lochte vyhrál stejně jako Phelps všech pět individuálních závodů, do nichž nastoupil. Pomohl také k triumfu americké polohové štafety na 4x100 metrů a šampionát zakončil s bilancí šesti zlatých a jedné stříbrné medaile.

Lochte v Dubaji nevyhrál při neúčasti dalších špičkových Američanů pouze dvě štafety. Tým USA byl druhý v závodě na 4x100 metrů volný způsob, v dlouhé kraulařské štafetě dokonce Američanům patřila až čtvrtá pozice. "Ryan je teď rozhodně nejlepším plavcem na světě. V mnoha ohledech nyní vidíme pouze začátek toho, co skutečně dovede," řekl asistent reprezentačního kouče USA David Marsh.

Lochte v Dubaji vytvořil letošní jediné dva individuální světové rekordy, poté co se po zákazu celotělových plavek závodníci jen s obtížemi přibližují předchozím časům. Jeho bilanci nesnižuje ani Phelpsova neúčast - Lochte čtrnáctinásobného olympijského vítěze porazil dvakrát na letošním národním šampionátu a na Pacifických hrách získal o jedno zlato víc (šest oproti pěti). 


Další velké bitvy obou slavných amerických plavců by měly přijít na červencovém mistrovství světa v dlouhém bazénu v Šanghaji, poté na dalším americkém šampionátu a na hrách v Londýně.

Z Pekingu si Lochte odvezl tři zlata a zatím neví, jakou porci závodů si připraví pro hry v roce 2012. "Prostě budu plavat a kolik budu schopen zvládnout, tolik závodů absolvuju. Může to být jeden závod, může to být dvacet, prostě mám závodění rád," poznamenal rodák z města Canandaigua ve státě New York, jenž se hodlá hned po Vánocích vrhnout do tréninku směrem k mistrovství světa v Šanghaji.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články