Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V mariáši nejde o peníze, ale o radost ze hry

Praha - Stovka hráčů mariáše svádí v pražských Sdodůlkách boj o prvenství v závěrečném 10. turnaji ligy Českého svazu mariáše. Na vítěze Stará myslivecká národní ligy licitovaného mariáše čeká odměna 20 tisíc korun. O peníze ale podle účastníků klání zas až tak nejde, důležité je si pořádně zahrát, hra je pro ně vášni. Mariáš má dlouholetou historii, v českých zemích se hraje už 260 let.

Marek Polka:

"V rámci hry pak existuje několik závazků, které aktér hry může ohlásit, poté, co ohlásí závazek, tak hraje proti obraně, což je obvykle jeden proti dvěma."

Existují tři druhy mariáše - volený, licitovaný a křížový. Hraje se buď ve třech nebo čtyřech lidech takzvaným štichovým způsobem. To znamená, že hráč vynese kartu a ostatní ctí barvu. Pokud ji nemají, musí vynést trumf.

Jako v každé karetní hře jde samozřejmě i o peníze. Hráči si ale na nedostatek desetníků nebo dvacetníků zatím nestěžují. Před rokem 2003, kdy byly mince staženy z oběhu, si stačili vytvořit zásoby. "Mezi hráči jich je stále dost a než jim dojdou zásoby, tak se domnívám, že přejdeme na Euro," tvrdí Marek Polka, předseda Českého svazu mariáše.

Na dvaceti haléřích hra začíná. Nejdražší partie, která může být sehrána, je za 16 korun. Pak už záleží jen na tom, jaké přijdou karty a nakolik si hráč věří, aby částku navyšoval. Ten nejúspěšnější si může za turnaj přijít až na 400 až 500 korun. Zhruba stejně jde ale i prohrát.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články