Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dvojskif Jirka, Vitásek do finále MS nepostoupil

Hamilton (Nový Zéland) - Dvojskif David Jirka, Petr Vitásek do bojů o medaile na veslařském mistrovství světa na Novém Zélandu nepostoupil. Čeští reprezentanti obsadili v semifinále páté místo. Svěřenci trenéra Rudolfa Kopřivy jsou tak jedinými členy malé české výpravy, kteří na jezeře Karapiro do finále neprošli. V minulých dnech totiž semifinálové boje respektive opravy úspěšně zvládli skifaři Ondřej Synek i Miroslava Knapková a ženský dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových.

Jirka s Vitáskem, bronzoví medailisté z letošního mistrovství Evropy, zaostali za postupovým třetím místem o téměř deset sekund. Česká dvojice přitom byla ještě v polovině trati třetí, poté ale doplatila na silný boční vítr a propadla se na páté místo. "Myslím si, že jsme jeli fakt dobře. Už od startu jsme ale museli 'hrabat' levou, abychom se nestočili. Do poloviny tratě jsme přesto byli vepředu, ale pak už to nešlo udržet," řekl Vitásek.

Česká dvojice jela v nejméně výhodné šesté dráze. "Naši soupeři na tom byli lépe, byli schovaní," uvedl po semifinále Vitásek. "Zklamaní jsme, je to ale sport. Stejně jako jsme na tom prodělali, jsme mohli vydělat. Například jako Argentinci, mohli jsme jet na druhé straně dráhy. To se ale nedá ovlivnit," podotkl Vitásek.

Záznam ze závodů MS ve veslování sledujte zde

Nejvíce jej mrzelo, že se v silném větru vůbec závodilo, že nebyl program dne upraven. "Pořadatelé a (mezinárodní federace) FISA věděli, že bude foukat, takže mohli program posunout na ráno. Připadá mi to tady ale tak nějak celé zmatené," dodal Vitásek.

Veslaři čelí silnému větru, v sobotu se možná nebude závodit

Sobotní finálový program veslařského mistrovství světa je ohrožen. Pořadatelé na Novém Zélandu mají problémy s počasím, zejména se silným větrem, a existuje tak varianta, že se druhý finálový den přesune až na neděli. Změna by se týkala i dvojice českých medailových nadějí Ondřeje Synka a Miroslavy Knapkové.

Silný boční vítr poznamenal již páteční finálový program a řada favoritů na něj doplatila umístěním mimo stupně vítězů. Pořadatelé a mezinárodní veslařská federace FISA se totiž rozhodli, že nezmění nasazení do drah, a výhodu tak získaly lodě na kraji. "Změna drah a nasazování od kraje je celkem běžný krok v případě, že fouká silný boční vítr, což se tady stalo. Měli to udělat, ale usoudili, že to není nutné. Pouze se dráhy posunuly více na jezero. Nejezdilo se v drahách jedna až šest, ale dva až sedm," řekl manažer české reprezentace Dušan Macháček.

V sobotu by na jezeře Karapiro neměl foukat boční vítr, ale takzvaný povítr. V tom případě by měli problém všichni, byly by velké vlny. "Proto už se mluví o tom, že se může celý program zrušit a přesunout na neděli. Zatím ale platí původní program," uvedl Macháček, kterému již zástupci mezinárodní federace potvrdili, že kdyby byly v sobotu stejné povětrnostní podmínky jako dnes, změnili by tentokrát druh nasazování do jízd. Problémem je, že organizátorům se zatím nedaří správně předpovídat směr větru. "Například na pátek předpovídali povítr, a foukal boční. Sílu se jim daří trefovat, ale směr ne," pousmál se šéf české výpravy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články