Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Pětibojaři Grolichová s Polívkou skončili ve smíšené štafetě na MS čtvrtí

Čcheng-tu (Čína) - Moderní pětibojaři Lucie Grolichová a Ondřej Polívka skončili čtvrtí ve smíšené štafetě na mistrovství světa v Čcheng-tu. Bronz jim unikl o pouhých pět vteřin. Premiéru této disciplíny na světovém šampionátu vyhrála polská dvojice Sylvia Czwojdzinská, Remigiusz Golis ziskem 5660 bodů. Druhá skončila Ukrajina a před českým párem doběhli Litevci. Grolichová a Polívka se krátce po doběhu shodli, co jim chybělo ke stupňům vítězů. "Kdybych lépe zastřílela," řekla Grolichová. "A já lépe zašermoval," doplnil Polívka.

První polovina šermu se z českého pohledu nevyvíjela dobře, ale pak se především díky stále se lepšící Grolichové, která v Číně vynechala kvůli viróze individuální závod, posunuli Češi na sedmou příčku. Tu obsadili také v plavání a třetí nejlepší parkur je posunul na bronzovou pozici před poslední kombinovanou disciplínou.

V devatenácti sekundách se na startu srovnalo osm týmů s minimálními odstupy. Grolichová již na první ze dvou střeleb ztratila a předávala Polívkovi za medailovými pozicemi. Jenže Polívka opět potvrdil, že patří ke špičce v kombinovaném závodě. Ze druhé střelby, poslední v závodě, vybíhal ze třetího místa. Jenže neodolal náporu Litevce Justinase Kinderise, který skončil třetí v individuálním závodě. V cíli na něj ztratil pět sekund.

0"Je to škoda. Ale v závěru už jsem neměl síly, abych Kinderise předběhl a zajistil bronz," přiznal Polívka.

Podle Polívky Kinderisovi pomohlo, že na poslední střelbě zůstal déle. "Možná to zní divně, ale v tom případě mu to zřejmě skutečně pomohlo, protože si víc odpočinul," vysvětlil loňský mistr Evropy.

Grolichová přiznala, že po osmi dnech pobytu v hotelu, kde léčila od příletu do Číny virózu, tušila, že ještě nebude zcela připravená na fyzické disciplíny. "To se potvrdilo. Bohužel mi k horšímu běhu ještě nevyšla střelba. Jinak šerm a jízda na koni se mi vydařily a jsem s nimi spokojená," uvedla Grolichová.

Štafety smíšených dvojic jsou světovou novinkou. Poprvé se na velké soutěži uskutečnily loni na MS juniorů a zlato tehdy v Bulharsku získali Polívka s přítelkyní Natálií Dianovou. Smíšené páry by měly podle představ organizátorů být i novou součástí olympijského programu na hrách v Londýně 2012.

V pondělí se na MS koná štafetový závod mužů. V českém týmu by se měla objevit očekávaná trojice Michal Sedlecký, David Svoboda a Ondřej Polívka, který krátce po doběhu o svém zařazení do týmu mluvil s trenérem Jakubem Kučerou. "Cítím se na to. Jen ráno při šermu to bude trochu těžší, než ze sebe člověk dostane únavu," řekl Polívka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články