Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pro pětibojařku Dianovou skončil závod MS v parkuru

Čcheng-tu (Čína) - Pro moderní pětibojařku Natálii Dianovou skončil závod na mistrovství světa předčasně po třetí disciplíně. Rozhodčí jedinou českou účastnici individuálního závodu v čínském Čcheng-tu stáhli z parkuru a do závěrečné kombinace běhu se střelbou už Dianová po rozhodnutí trenéra nenastoupila. Čtrnácté ženě z červencového mistrovství Evropy Dianové odmítl její vylosovaný kůň šestkrát poslušnost a rozhodčí už další pokusy nepovolili. Dianová překonala na koni Cche Chou první dvě překážky, na třetí dvakrát koně navedla, ale on pokaždé odmítl poslušnost.

Stejná situace se opakovala na překážkách čtyři a pět, načež ji jury podle pravidel ze závodiště vykázala. V reglementu stojí, že jezdec se smí dopustit pouze šesti takových chyb. Realizační tým i Dianová se shodli na tom, že tentokrát byla chyba na straně závodnice. "Ano, ten kůň byl normální, jetelný," řekla Dianová.

"Rozhodně nešlo o tak problémového koně, kterého měl v pátek David Svoboda. Prostě jsem udělala chyby a nezvládla ho. Měla jsem být víc důraznější, ale zároveň mu povolit, abych ho tolik netahala otěžemi. Nejsem ještě tak zkušená a vyježděná. Navíc se mi toho sešlo víc, protože se mi na koních nedařilo již v srpnu na juniorském mistrovství světa."

Jednadvacetiletá reprezentantka se propadla na předposlední pozici a do závěrečné kombinace měla startovat s odstupem více než pěti minut na vedoucí Amélii Cazéovou z Francie. Protože neměla šanci zasáhnout do bojů o medaili nebo se pokusit o umístění alespoň v desítce, trenér Jakub Kučera ji z disciplíny odhlásil.

"Bylo to logické rozhodnutí nás obou s ohledem na to, že chceme postavit silnou ženskou štafetu, která má medailové ambice. Proto Natálie absolvovala při rozcvičování střelecký trénink, ale tříkilometrový běh už neabsolvovala," vysvětlil Kučera. Druhá nominovaná Češka Lucie Grolichová kvůli viróze nestartovala.

Stupně vítězů měly stejné obsazení jako před necelými dvěma měsíci na mistrovství Evropy v Debrecínu. I dnes vyhrála Francouzka Cazéová, která získala po letech 2007 a 2008 třetí světový titul v kariéře. Druhé místo obsadila Litevka Donata Rimšaiteová, jež si oproti kontinentálnímu šampionátu vyměnila místo s úřadující olympijskou vítězkou Lenou Schönebornovou z Německa.

Mistrovství světa pokračuje v neděli smíšenou štafetou, další dny jsou na programu štafety mužů a žen.

Výsledky MS v moderním pětiboji:

Ženy:

1. Cazeová (Fr.) 5344, 2. Rimšaiteová (Lit.) 5272, 3. Schönebornová (Něm.) 5216, 4. Madáníová (Eg.) 5136, 5. Czwojdzinská (Pol.) 5116, 6. Marquesová (Braz.) 5100, ...35. Dianová (ČR) 2172 - nedokončila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články