Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Apel Němců v čele s Merkelovou zabral. Novinář píšící o ruském dopingu na MS může

Po nátlaku ruské úřady povolily. Pořadatel blížícího se fotbalového mistrovství světa nakonec přehodnotil rozhodnutí neudělit vízum německému investigativnímu novináři Haju Seppeltovi. Zatím ale není jasné, zda redaktor televizní stanice ARD, známý svými reportážemi o dopingu, získá i akreditaci na šampionát.

Redaktor německé televizní stanice ARD Hajo Seppelt
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jean-Christophe Bott

Seppelt je v Rusku považován za nežádoucí osobu a jeho původní žádost o vízum byla zamítnuta. V pátek si na to ARD stěžovala a do věci se následně vložila i spolková kancléřka Angela Merkelová, která v pondělí vyzvala ruské úřady, aby svůj postoj znovu zvážily.

Pětapadesátiletý Seppelt se věnuje problematice dopingu dlouhé roky. Nejprve se zabýval státem řízeným dopingem v někdejší NDR, pak užíváním nedovolených látek v cyklistice, v německém lyžování, v Číně před olympijskými hrami v Pekingu a v roce 2014 natočil dokument "Přísně tajný doping – jak Rusko vyrábí své vítěze".

Následné vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA odhalilo systematický ruský doping na hrách v Soči a jeho krytí s pomocí státu. Rusko kvůli tomu bylo mimo jiné vyloučeno z letošní olympiády v Pchjongčchangu, kde mohli startovat jen jeho sportovci a pod neutrální vlajkou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články