Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Argentina riskuje, že nepostoupí na MS. V derby v Brazílii obdržela debakl

Belo Horizonte (Brazílie) - Po 64 letech Argentině hrozí, že se neprobojuje na mistrovství světa. Albiceleste si ve vypjatém duelu tradičních rivalů s Brazílií připsali vysokou porážku 0:3 a v kvalifikaci jsou až na šestém, nepostupovém místě. Naopak Brazílie je s novým trenérem Titem ve vynikající formě a vládne jihoamerické skupině. Výhru Selecaa zařídili Coutinho, Neymar a Paulinho.

Lionel Messi a slavící Brazilci v pozadí
zdroj: Reuters/STRINGER

Argentina do zápasu na nehostinné půdě na Estadio Mineirao, které vypískalo argentinskou hymnu, vstoupila i s navrátivším se Lionelem Messim. A spolu s ním udávali Albiceleste v prvních pětadvaceti minutách tón hry a vytvořili si lepší šance. Brazílie se těžko dostávala do zápasu, naopak Lucas Biglia prověřil skvělou tvrdou ranou brankáře Alissona. Náhradní brankář AS Řím však byl připraven.

Jen o několik chvil později ovšem přišel geniální moment Philippa Coutinha. Ofenzivní záložník si zleva seběhl těsně za hranici vápna a vyslal úžasnou pumelici za záda gólmana Romera. Gól zcela změnil obraz hry - opařené Argentině chyběla energie a kreativita, naopak Brazílie pohodlně bránila a vyrážela do protiútoků.

Je nám líto, video expirovalo.
Brazílie přehrála v kvalifikaci na MS Argentinu 3:0

Selecao z klidového stavu do konce poločasu vyvedl jen průnik Emmanuela Mase po levé straně. Nebezpečný střílený centr levého obránce však nenašel nikoho u vzdálenější tyče. Naopak Brazílie svému soupeři na konci poločasu zasadila rozhodující úder. Gabriel Jesus si skvěle převzal míč, odpoutal se od Otamendiho, prostrčil na Neymara a ten s přehledem zvýšil na 2:0. "Domníval jsem se, že to bude vyrovnanější. Když ale dali druhý gól, bylo hotovo," litoval argentinský kouč Edgardo Bauza.

Třetí branku v druhém poločase mohl po deseti minutách vstřelit Paulinho, když obešel i Romera, Mascherano ale vykopl míč z brankové čáry. Záložník Kantonu Evergrande ale využil nedorazů obrany jen o čtyři minuty později, kdy mu akrobaticky vrátil míč Renato Augusto a Paulinho pohodlně zakončil na 3:0.

Brazílie tak potvrdila skvělou formu pod koučem Titem, který Selecao převzal po nepovedené letošní Copě Americe, a z pěti soutěžních zápasů jeho tým vyhrál všechny. Hlavně díky tomu je probuzená Brazílie v čele jihoamerické kvalifikace o mistrovství světa v Rusku.

Naopak Argentina, jejíž svaz se zmítá ve finančních problémech, je na tom bídně. Momentálně figuruje na nepostupovém šestém místě a přestože její odstup není nijak velký, zápasy s outsidery má z velké části za sebou - a ne že by se jí povedly. Argentina už čtyři zápasy nevyhrála, přičemž před porážkou v Brazílii jen remizovala ve Venezuele a Peru a doma prohrála s Paraguayí.

Albiceleste čeká ještě sedm zápasů, nicméně obhájce stříbra z MS a posledních dvou mistrovství Jižní Ameriky má před sebou na rozdíl od svých rivalů těžký los. V příštích dvou zápasech Argentina míří do klíčových domácích střetnutí a pokud ve středu nezvládne utkání s Kolumbií a v březnu duel s Chile, nebude mít postup ani zdaleka ve svých rukou. Poprvé od roku 1954 by se tak mohlo stát, že hrdý fotbalový národ bude na mistrovství světa chybět.

"Takovou porážku jsme nečekali. Do prvního gólu to bylo vyrovnané, ale druhý to zabil a my nevěděli, jak zareagovat," řekl Messi. "Jsme dole, ale pořád žijeme. Pořád to máme ve svých rukou. Musíme zapomenout na to, v jaké jsme situaci, a začít myslet na Kolumbii. Musíme se pořádně zlepšit, a když se nám povede dobrý výsledek proti Kolumbii, bude to hned vypadat jinak," doufá Messi.

11. kolo kvalifikace MS 2018 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL

Kolumbie - Chile 0:0

Uruguay - Ekvádor 2:1 (2:1) Branky: 12. Coates, 45. Rolan - 44. Caicedo.

Paraguay - Peru 1:4 (1:0) Branky: 9. Riveros - 48. Ramos, 71. Flores, 78. Cueva, 84. vlastní Benítez.

Venezuela - Bolívie 5:0 (2:0) Branky: 11., 67. a 70. Martínez, 3. Kouffati, 75. Otero.

Brazílie - Argentina 3:0 (2:0) Branky: 24. Coutinho, 45.+1 Neymar, 59. Paulinho. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články