Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češky v klíčovém duelu skupiny prohrály se Švýcarskem

Brno – České florbalistky nezvládly zřejmě klíčové utkání skupiny, když prohrály se Švýcarskem 1:2. Češky tak s největší pravděpodobností skončí ve skupině druhé a v semifinále narazí na největšího favorita turnaje Švédsko. Vyrovnané utkání, v němž padlo na florbal netradičně málo branek, rozhodla ve 44. minutě Nötzliová. Bouřlivá brněnská hala sice v závěru hnala domácí za vyrovnáním, ani hra bez brankářky však český gól nepřinesla. 

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Češky nastoupily stejně jako v sobotu proti Norsku od začátku bez Billé i kapitánky Macurové. První velkou šanci měly ve třetí minutě Švýcarky, ale dorážku Frickové kryla Christianová. Na druhé straně vyslaly nebezpečné střely Hyršlová a Bočanová. V 11. minutě se český výběr dočkal vedení. Niemcová uvolnila Paulovičovou, která měla dostatek prostoru pro přesné zakončení.

Vzápětí zlikvidovala česká gólmanka pravou nohou únik Putziové, domácí tým byl ale při chuti a nebezpečně pálily Sládečková a Hyršlová. V 16. minutě však bylo vyrovnáno, když se trefila Nötzliová. Vrátit vedení Česku mohla ve 26. minutě Urbánková, ale brankářka Schmidová její pokus vytěsnila na tyč.

Po polovině zápasu se dostaly do přečíslení Švýcarky, ale Christianová vyrazila střelu Zimmermanové a stihla znovu zasáhnout dříve, než se dostala k dorážce Wikiová. V 37. minutě měla ideální šanci Paulovičová, ale trefila jen přesouvající se Schmidovou.

Favorizované Švýcarky otočily stav ve 44. minutě, kdy překonala Christianovou z úhlu opět Nötzliová. "Ten gól mě mrzí. Lehká střela to nebyla, Silvana Nötzliová střílí skoro nejlépe, co znám. Nevím, jestli to chtěla, každopádně se jí to hodně povedlo. Druhá věc je, že bych takový gól měla chytat. Prošlo mi to pod rukou k bližší tyči. Přitom jsem měla pocit, že tam místo není," prohlásila Jana Christianová.

Odpovědět mohly Bočanová, Paulovičová a Krupnová, ale šance nevyužily. Naděje domácích ještě držela Christianová, která v 58. minutě zlikvidovala únik Rüttimanové. K vyrovnání nepomohla Češkám ani power play zvýrazněná na závěrečných 56 vteřin přesilovou hrou. "Zápas jsme měly ve svých rukou, mohly jsme ho vyhrát, bylo to vyrovnané. Bohužel jsme neproměňovaly šance," mrzelo Christianovou.

Švýcarky od porážky v boji o bronz před dvěma lety v St. Gallenu zdolaly český tým poosmé za sebou. Přitom herně předvedly podle trenérky Markéty Šteglové Češky lepší výkon než při zisku historického bronzu. "Hrály jsme vyrovnaný zápas, nemyslím si, že bychom byly horší. Co se týká hry, jsme spokojené. Holky měly tlak, škoda, že tam z těch šancí nic nespadlo," uvedla Markéta Šteglová.

Nechtěla se vymlouvat na klišé o smůle. "Když z tolika střel a šancí netrefíme branku, tak nevím, jestli je to jen o štěstí. Asi chybělo víc klidu. Diváci byli výborní, možná to ale zase bylo na úkor toho, že holky byly zbrklé v zakončení. Pár věcí by možná jindy řešily jinak," doplnila Šteglová. Hráčky se podle ní stále srovnávají s atmosférou a vystoupením před halou zaplněnou 2 500 diváky.

Výsledek prakticky sebral Češkám šanci na vítězství ve skupině, díky kterému by se mohly pravděpodobně vyhnout v semifinále suverénnímu Švédsku. "I se Švédkami se budeme snažit vyhrát, to je jasný. Ale přeci jen si myslím, že jsou někde jinde. Rozhodně neházíme flintu do žita, ale myslím si, že to bude soupeř mnohem nehratelnější než Finky," doplnila Šteglová.

Na cestě mezi nejlepší čtyři týmy ale musí ještě Češky udělat další kroky. V pondělí je čeká souboj o přímý postup do čtvrtfinále s Lotyšskem a pak by měly být v roli favoritek na startu play-off. "Musíme se soustředit na každý zápas stejně. Pořád ještě nemáme postup jistý. Musíme vyhrát, abychom potvrdily, že patříme do top týmů. Musíme se připravit ne-li víc než na každé jiné utkání, protože hrozí podcenění," dodala Christianová. 

ČR - Švýcarsko 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)Branky a nahrávky: 11. Paulovičová (Niemcová) - 16. Nötzliová (Zwinggiová), 44. Nötzliová (Martiová). Rozhodčí: Moberg, Lindberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 2 528.

Sestava ČR: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová - A. Bočanová, Urbánková, D. Šteglová - Jarolímová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 50. navíc Hašová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články