Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

JAR se pokusí zastavit rozjeté All Blacks, Austrálii čeká Argentina

Londýn – V pokračování Rugby Championship na neutrální půdě se změnilo vyvrcholení mistrovství světa v Anglii. Ve čtvrtfinále postupně zhasly naděje Walesu, neškodné Francie, už tradičně Irska a hodně krutě nakonec i Skotů a o medaile si to tak rozdá čtveřice z jižní polokoule. V souboji dvou dávných rivalů se Jihoafrická republika pokusí ukončit sen Nového Zélandu o obhajobě titulu, v neděli pak trochu překvapivý semifinalista Argentina narazí na Austrálii. Přímý přenos utkání JAR – Nový Zéland sledujte dnes od 17:00, duel Argentina – Austrálie pak v neděli ve stejný čas, oba na ČT sport i našem webu.

Utkání Nový Zéland - JAR
zdroj: Reuters autor: Anthony Phelps

JAR - Nový Zéland (24. 10., 17:00 Twickenham; PP ČT sport a ctsport.cz)

Historie soubojů dvou ragbyových velmocí sahá až do roku 1921, kdy Jihoafričané přijeli v rámci svého prvního turné na Nový Zéland. Dlouho byly statistiky obou soupeřů víceméně vyrovnané, až s nástupem profesionalismu před dvaceti lety se začali mnohem více prosazovat All Blacks. Ti také vyhráli 10 z 12 posledních zápasů v rámci Tri Nations a Rugby Championship a naposledy v červenci zvítězili v Ellis Parku 27:20.

V rámci mistrovství světa jsou však zatím úspěšnější Springboks, kteří po legendárním vítězství ve finále 1995 ovládli i duel o třetí místo o čtyři roky později. Až v roce 2003 se ve čtvrtfinále radoval Nový Zéland, zato však po jednoznačné výhře 29:9. Jednu z pětek All Blacks v utkání položil i mlynář Keven Mealamu, který je také jedním ze šesti pamětníků v aktuálních kádrech obou celků.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání JAR - Wales

Springboks se ve čtvrtfinále hodně natrápili s Walesem a postup jim zajistila až v závěru pětka kapitána Fourieho du Preeze. Naproti tomu způsob, jakým Novozélanďané zdemolovali neoblíbenou Francii 62:13, doslova bral dech. Rozhodně tedy budou opět favority, ale pokud by mohli All Blacks na cestě za obhajobou někde zakopnout, tak právě tady.

Od Jihoafričanů se toho po nevalných výsledcích v letošním Rugby Championship příliš nečekalo, po šokující porážce s Japonskem už vůbec ne, dokázali se ale z mizérie zvednout a jejich výkony mají stoupající tendenci. Pro All Blacks hovoří určitě kvalitnější druhá a třetí řada roje a také mnohem větší variabilita v útoku, a pokud podají standardní výkon, měli by postoupit. Jenže na druhou stranu, do finále se Novozélanďané dostali mimo domácí MS pouze jednou, právě před dvaceti lety.

Tip na postup: JAR 40 % - Nový Zéland 60 %

Utkání Argentina - Austrálie
zdroj: Reuters autor: Daniel Salvatori

Argentina - Austrálie (25. 10., 17:00 Twickenham; PP ČT sport a ctsport.cz)

Ve druhém semifinále jsou Australané proti Argentině vcelku jasným favoritem. Wallabies zvítězili v šesti ze sedmi soubojů v Rugby Championship, včetně posledního duelu na půdě soupeře, a vyhráli také oba dosavadní vzájemné zápasy na mistrovství světa. Jenže to bylo v době, kdy Pumy ještě nepatřily mezi světovou elitu.

Oba celky půjdou do zápasu v dost rozdílném rozpoložení. Zatímco Argentinci dokázali výborné výkony ze základní skupiny přenést i do čtvrtfinále, v němž až překvapivě snadno přehráli Irsko, Wallabies se s houževnatými Skoty neskutečně trápili. Většinu zápasu prohrávali, vyráběli triviální chyby a postoupili až zásluhou trestného kopu v poslední minutě, který ovšem byl nařízen chybně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Irsko - Argentina

Na druhou stranu, Australanům se vrací do týmu důležitý rojník David Pocock a také zadák Israel Folau, přičemž zejména Pocockova absence byla proti Skotsku velmi citelná. Wallabies budou pod tlakem nejen proto, že Pumy na rozdíl od nich nemají co ztratit, ale také kvůli tomu, že se potřebují rehabilitovat za trochu nezasloužený postup ze čtvrtfinále.

Argentinský roj ovšem patří k nejlepším na turnaji, a pokud dokáže donutit Australany k chybám, kopáč Nicolás Sánchez zvládne zajistit pravidelný bodový přísun pro Pumy. A pokud budou Australané opakovat některé negativní fragmenty hry ze čtvrtfinále, překvapení není vyloučené. Větší kvalita na ofenzivních postech a hlavně silnější lavička ale hovoří ve prospěch Wallabies.

Tip na postup: Argentina 35 % - Austrálie 65 %

Hlavní zprávy

Nejčtenější články