Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Habana vyrovnal Lomuův rekord, Gruzie je blízko postupu na MS 2019

Londýn - Ragbisté Jihoafrické republiky přes šokující porážku v úvodním utkání s Japonskem potvrdili roli favorita a vyhráli základní skupinu B mistrovství světa. Po výhrách nad Samoou a Skotskem si Springboks připsali další jednoznačné vítězství, když v závěrečném utkání ve skupinové fázi deklasovali USA 64:0. Ve druhém středečním duelu udolala Gruzie 17:16 Namibii a pravděpodobně si pojistila třetí příčku ve skupině C, která znamená automatický postup na MS 2019.

Křídelník Bryan Habana skóroval třikrát, celkem už položil 15 pětek na MS a vyrovnal rekord Novozélanďana Jonaha Lomua. Jihoafričané, mistři světa z let 1995 a 2007, se o postup do semifinále utkají 17. října s poraženým ze sobotního utkání mezi Walesem a Austrálií.

Habana se zapsal do historie v úvodní dvacetiminutovce druhého poločasu, kdy Jihoafričané Američany jasně převálcovali. Další dva pokusy navíc těsně nedotáhl. Ve čtvrtfinále ale ještě může svou bilanci vylepšit a v čele rekordních tabulek se osamostatnit.

Dvaatřicetiletý Habana se ovšem srovnání s legendou brání. "Už v roce 2007 jsem řekl, že si nemyslím, že můžu být kdy srovnáván s Jonahem. To, jak dokázal změnit hru, to bylo mimořádné. Dokázal to na dvou turnajích, mně to trvalo tři," řekl Habana. "Stal se první celosvětovou superstar ragby a já ho neuvěřitelně respektuju," vyznal se.

Američané se stali prvním týmem, který na letošním šampionátu nedokázal bodovat, navíc prohráli největším rozdílem. Jihoafričané zvítězili s nulou počtvrté v historii MS, víc zápasů s čistým kontem žádný tým nevyhrál.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Skupina B: JAR - USA 64:0 (14:0).

Skupina C: Gruzie - Namibie 17:16 (0:6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články