Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Skupina B: Déjà vu pro Springboks a návrat hrdých horalů

Praha - Jeden velký favorit a zbývající čtveřice, která může za určitých okolností bojovat o druhou pozici, takové je složení skupiny B. Jižní Afrika by si podle předpokladů měla bez problémů zajistit postup z prvního místa, ze zbývajících celků ale není nikdo předem odepsaný. Skotsko stále patří mezi respektované protivníky, japonské ragby je na vzestupu, nevyzpytatelná Samoa dokáže potrápit i velké favority a za úplného outsidera nelze považovat ani dalšího stabilního účastníka šampionátu, celek USA.

Radost ragbistů Jižní Afriky
zdroj: Reuters autor: Siphiwe Sibeko

Jihoafričané už od losu zažívají nepříjemné déjà vu. Reálně jim totiž hrozí stejný scénář jako před čtyřmi lety. Tedy že suverénně vyhrají svou skupinu (což by pro Springboks neměl být vážnější problém), a přesto dostanou ve čtvrtfinále velmi silného soupeře. Ve hře jsou pravděpodobně domácí Angličané nebo Austrálie, se kterou Antilopy právě na minulém šampionátu vypadly.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

Springboks jako jediní z elitních týmů neabsolvovali všechny světové šampionáty, prvních dvou MS se nesměli účastnit z politických důvodů. Na dalších pěti mistrovstvích ale dvakrát získali Pohár Webba Ellise, včetně epického domácího turnaje před dvaceti lety, kterým skončila sportovní izolace země. Světový titul získala Jižní Afrika ještě v roce 2007, na turnaji ve Walesu o osm let dříve pak přidala bronz.

Jihoafričané vstoupí do turnaje v Brightonu duelem s Japonskem, následně se utkají ve Villa Parku se Samoou a po týdenní přestávce absolvují v Newcastlu souboj se Skotskem. Očekávaný postup do čtvrtfinále by pak měli stvrdit v závěrečném zápase se Spojenými státy.

Utkání Jižní Afrika - Austrálie
zdroj: Reuters autor: Jason Reed

Skotské ragby se může pyšnit bohatou a slavnou historií, současnost ale zdaleka tak úspěšná není. Z dosavadních sedmi účastí na mistrovství světa se The Thistles prokousali přes čtvrtfinále pouze jednou, v roce 1991 skončili po porážce s Novým Zélandem čtvrtí. Naopak na posledním šampionátu se poprvé neprobojovali ani ze základní skupiny, když o jejich předčasném konci rozhodla těsná porážka 12:13 s Argentinou.

Ikonická Flower of Scotland se poprvé rozezní nad stadionem v Gloucesteru při zápase s Japonskem, "Bodláky" mají v prvním hracím týdnu volno. Svěřence trenére Verna Cottera následně čeká utkání s USA v Leedsu, duel s favorizovanými Springboks a v posledním kole dost možná rozhodující souboj se Samoou.

Radost ragbistů Skotska
zdroj: Reuters autor: Russell Cheyne

Právě Manu Samoa, reprezentanti jednoho ze tří tichomořských ministátečků, které se pravidelně účastní MS, by měli být papírově největším soupeřem skotských horalů v boji o druhou příčku. Na postupový úspěch čeká samojské ragby už dvacet let, na posledních čtyřech šampionátech skončilo vždy v základní skupině. V případě vysokých vítězství nad Japonci a Američany by ale tento sen mohl začít nabývat reálných obrysů.

Japonsko bude hostit za čtyři roky další světový šampionát a jistě by doma chtělo proniknout ze základní skupiny. Šanci má ale už nyní, sehraný výběr země vycházejícího slunce bez problémů ovládl asijský Pohár pěti národů a kvalifikoval se znovu na mistrovství světa.

Na vrcholném turnaji ale "Statečné květy" zpravidla končívají na posledním místě základní skupiny. Vyrovnání dosavadního nejlepšího výsledku na MS, 9. příčky z roku 1991, ale není pro samuraje v této konkurenci nesplnitelným cílem.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků skupiny B

Ke třetímu místu ve skupině, a tedy automatické kvalifikaci na příští světový šampionát, se upínají i naděje Američanů. Ačkoliv ve Spojených státech je mnohem populárnější jiná hra se šišatým míčem, zúčastnili se "Orli" s výjimkou roku 1995 všech dosud konaných turnajů.

Tentokrát se do Anglie museli probíjet přes dvoukolovou kvalifikaci, ve finále severoamerické zóny totiž nestačili na Kanadu. V celoamerické baráži si ale Američané poradili s Uruguayí a mohli slavit. Jakékoliv vítězství bude pro The Eagles úspěchem, vcelku přívětivý los ale dává americkým ambicím poměrně slušnou šanci.

Tip na pořadí ve skupině: 1. JAR, 2. Skotsko, 3. Samoa, 4. Japonsko, 5. USA

Hlavní zprávy

Nejčtenější články