Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Kieran Read: Když máme svůj den, tak nás nikdo neporazí

Auckland - Triumf Nového Zélandu na domácím mistrovství světa 2011 ukončil dvacetileté bolavé období nejpyšnější a nejambicióznější ragbyové země. Žádné reprezentaci se ovšem dosud nepodařilo Pohár Webba Ellise obhájit. Hvězda novozélandského výběru Kieran Read však věří, že právě "All Blacks" by se na nadcházejícím světovém šampionátu mohli stát prvním týmem, kterému se to povede. Přímé přenosy z MS 2015 sledujte od pátku 18. září exkluzivně na ČT sport a na našem webu.

Kieran Read se spoluhráči při tanci haka
zdroj: Reuters autor: Phil Walter

"Je to velká výzva. Někteří hráči mají možná někde vzadu v hlavě myšlenku 'vždyť už jsem to jednou vyhrál, tak co', od nás se ale jako vždy bude čekat jen vítězství. Musíme se s tím vyrovnat, ukočírovat vlastní hlavu a tlak okolí, který bude enormní. Ale to je přece to, proč ragby hrajeme," soudí Read.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

I současná hráčská generace All Blacks se musí vypořádat s velkým očekáváním, pro Novozélanďany posvátný černý dres s kapradinou své nositele stále zavazuje. "Ta slavná historie nám vnitřně hodně pomáhá. Uvědomujeme si, že jsme pokračovatelem tradice týmu, kterému se od počátku existence enormně dařilo. Díky tomu věříme, že můžeme vyhrát každý zápas a když máme svůj den, tak nás nikdo neporazí," je přesvědčen reprezentační vazač.

Tradiční haka týmu velmi pomáhá

Pro Novozélanďany je rovněž důležitý přístup ke specifickému rituálu, tradičnímu bojovému tanci haka. "Během toho tance cítíte, jak se spirituálně napojujete na kluky okolo. Může se to zdát jako nesmysl, ale je to tak a před velkými zápasy nám to obrovsky pomáhá," vysvětluje Read.

Je nám líto, video expirovalo.
Read: Chceme být prvním týmem, který Webb Ellis Cup obhájí

Právě opora Canterbury Crusaders by měla převzít štafetu po klubovém spoluhráči Richie McCawovi, který vedl All Blacks na posledním světovém šampionátu v roli kapitána. "Snažím se, aby to moji hru nijak nepoznamenalo, stále hraji na hraně. Ale je pravda, že když jste kapitán, tak musíte vnímat hru více z odstupu, než když jste na hřišti a 'jen' kryjete záda třeba Richiemu. Ať chcete, nebo ne, tak jako lídr prostě musíte víc vnímat celek," vysvětluje Read.

Od vítězného finále mistrovství světa 2011 odehráli All Blacks více jak čtyři desítky střetnutí a poznali v nich pouze třikrát hořkost porážky. Opět tak budou v roli největšího favorita, byť mimo domácí půdu se jim na MS příliš nedařilo v zápasech play-off. "Zatím se tímhle příliš netrápíme, ale uvědomujeme si, že před sebou máme velkou výzvu. V základní skupině se musíme dostat co nejvíce do tempa, protože ve čtvrtfinále pak už nemáte šanci něco zkoušet. Všechno musí být stoprocentní, jakmile něco podceníte, tak končíte," uvědomuje si Read.

Je nám líto, video expirovalo.
Dokument o cestě All Blacks za titulem mistrů světa

Šance spolufavoritů světového šampionátu vnímá Read jako velmi vyrovnané

"Na severní polokouli je to vždycky těžké. Velmi silná bude domácí Anglie, ohromnou formu má Irsko a musíme počítat i s Walesem a Francií. Mohl bych vyjmenovat ještě dalších osm týmů, které se mohou dostat hodně daleko, samozřejmě včetně Jižní Afriky a Austrálie. Líbí se mi formát turnaje, přijde čtvrtfinále a vy buď máte formu a jdete dál, nebo ne a jedete domů," uzavírá Read.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články