Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fasel: Příští šampionát? Myslím, že Slováci budou hrát v Košicích a Češi v Bratislavě

První muž světového hokeje René Fasel přijal pozvání do studia České televize a s Jiřím Hölzlem hodnotil právě skončené 82. mistrovství světa. Bývalý švýcarský hokejista i rozhodčí byl spokojený. "Bylo to dobré mistrovství. Jsme v zemi, která není hokejová. Přišlo přes půl milionu diváků. Čekali jsme tři sta tisíc, je to velké překvapení," řekl. Hovořil o novinkách na MS, o kvalitě ledu, příštím šampionátu na Slovensku i o tom, kdy by mohlo pořádat šampionát opět Česko.

René Fasel
zdroj: ČT sport

Fasel ocenil i dobrovolníky, kteří pomáhali pořadatelům v Dánsku. "Bylo jich skoro sto tisíc. Vždy se usmívali, byli pozitivní a to bylo také hodně důležité," konstatoval švýcarský funkcionář.

Pak se šéf světového hokeje vrátil k hodně problematické kvalitě ledu. "Zpočátku jsme měli s ledem problémy, protože bylo teplo, ale organizátoři dělali, co mohli. To byl vlastně jediný malý problém," tvrdil první muž IIHF a konstatoval, že když se hrají v tomhle teple čtyři zápasy za den, je těžké led kvalitně připravit. "Ale zase je to pro oba týmy stejné," dodal a tvrdil, že týmy to braly jako danou věc. "Žádné stížnosti nebyly."

Na šampionátu se také objevily novinky. Tou první byly kamery v přilbách rozhodčích. "Jsme s tím spokojení," konstatoval muž, který je původní profesí zubař. "Nejdřív se zdálo, že jsme to špatně připravili, ale pak si rozhodčí na kamery v helmách zvykli a ty obrázky byly skvělé," komentoval novinku a dodal, že s vývojem nových technologií bude IIHF dál držet krok.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: Chceme zmenšit výzbroj brankářů

Poprvé se na MS také objevila trenérská výzva. "Ta byla využita dvakrát-třikrát  v době, kdy brankáři bránili ve výhledu. Neměli jsme s tím žádné problémy, používáme to i na olympijských hrách a budeme to dál používat."

Fasel také odpovídal na dotaz, co chce vedení světového hokeje dělat s tím, že podle statistik padá na šampionátech stále méně gólů. Cestou by mělo být zmenšení rozměrů brankářské výzbroje. "Budeme to muset prodiskutovat v NHL, abychom to udělali společně. Jednat budeme muset i s výrobci výstroje," naznačil, že je to běh na dlouhou trať.

Řeč byla i o příštím mistrovství, které za rok uspořádají Slováci. "Slovensko je hokejová země. S Bratislavou ani Košicemi nebyly žádné problémy, vše je připraveno," konstatoval Fasel a řekl, že je na pořadatelích, jestli zvolí podobný model jako Dánové, jejichž tým nehrál v hlavním městě, kde byli jako domácí vlastně Švédové, a projevilo se to pozitivně na návštěvnosti. "Teď jsou Slováci i Češi v jedné skupině, ale organizátoři mají možnost vyměnit dva týmy, takže myslím, že Češi budou hrát v Bratislavě a Slováci v Košicích," řekl Fasel.

A jak hokejová federace přistupuje k situaci, v níž jsou nyní Bělorusové? Ti mají pořádat mistrovství světa v roce 2021 společně s Lotyšskem, ale nyní sestoupili… "Kdyby se do té doby nedostali zpátky, tak by automaticky postoupili, aby se mohli mistrovství zúčastnit," uvedl funkcionář, že není možné, aby se hrálo v zemi, jejíž tým se turnaje neúčastní.

Česko bude kandidovat na uspořádání MS v roce 2023 a podle Fasela zatím není jisté, kdo bude kandidovat společně s nimi, ale vypadá to prý na Rusko a Švédsko, s jejichž zástupci už vedl jednání. "Bude třeba si sednout a projednat to. Nějaké řešení se určitě najde. Uvidíme, jestli to bude v roce 2023, nebo 2024," uzavřel rozhovor osmašedesátiletý funkcionář a takticky chválil šampionáty v Česku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články