Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

České naděje rozšlapal Američan Kane. Reprezentace končí znovu už ve čtvrtfinále

Ani šampionát v Dánsku se nestane tím, na kterém čeští hokejisté ukončí čekání na medaili. Reprezentace potřetí v řadě končí na mistrovství světa ve čtvrtfinále, když s Amerikou prohrála 2:3. Hlavní měrou se na výhře USA podílel Patrick Kane, střelec dvou gólů. Trenér Josef Jandač se tak s národním týmem loučí bez zisku medaile. 

Doufal, že se alespoň na závěrečném turnaji během svého působení na lavičce národního týmu dočká cenného kovu. Kouči Josefu Jandačovi se ale toto přání nesplní a opustí reprezentaci s bilancí nuly v kolonce získaných medailí.

Hlavním viníkem třetího čtvrtfinálového konce českého týmu v řadě se stal Patrick Kane. Hvězdný útočník Chicaga táhl Američany celou základní skupinou a výtečnou formu a svůj výjimečný um ukázal také v úvodním zápase play-off.

Nejproduktivnější hráč prozatímního průběhu šampionátu byl tím, kdo se jako první ve čtvrtfinále prosadil, a zároveň se stal hráčem, jenž po vyrovnání ze strany Čechů na 2:2 trefil rozdílový gól. "Stály proti sobě dva výborné týmy, jeden musel z kola ven. Prohrát takhle ve čtvrtfinále těsně o gól, to bude mrzet ještě hodně dlouho," řekl po utkání David Krejčí.

Rozhodující branka přišla ve 47. minutě, kdy při protiútoku uklouzl Filip Hronek a Kane přečíslení dva na jednoho proměnil přesnou střelou. Američané tak vrátili národnímu týmu čtvrtfinálové vyřazení z letošních olympijských her.

"Začátek nebyl ideální, prohrávali jsme 0:2, ale bylo to tradiční čtvrtfinále s USA. Dokázali jsme vyrovnat a čekalo se, kdo dá rozhodující gól. Tušili jsme, že by to mohlo jít do prodloužení nebo do nájezdů, jako už několikrát s nimi. Měli jsme příležitost a vzápětí se dostali do brejku a skórovali. Je to velká škoda," řekl brankář Pavel Francouz.

Čeští hokejisté, kteří na turnaji prohráli pouze dva zápasy z osmi a s omlazeným kádrem se prezentovali solidními výkony, tak na cenný kov budou čekat dále. Naposledy získali v roce 2012 bronz.

Utkání zejména v první třetině nabízelo jednostrannou podívanou. Češi hráli bázlivě, měli problém s rychlostí soupeře a už po dvou minutách si museli oddechnout po břevnu Cama Atkinsona. Brankář Pavel Francouz, jenž dostal přednost před Davidem Rittichem, se zapotil také kolem desáté minuty, kdy po chybě Libora Šuláka ujel Dylan Larkin a jen díky skvělé spolupráci s Dominikem Kubalíkem šanci neutralizovali.

Bezbrankový stav ale vydržel jen do jedenácté minuty, kdy si Kane šikovně obhodil Adama Poláška a povedenou samostatnou akci zakončil přesnou střelou na zadní tyč. Ještě hůře pro reprezentaci navíc bylo chvíli nato, kdy USA předvedly krásnou kombinaci, na jejímž konci byl Atkinson a jeho povedená bekhendová klička.

"My jsme byli možná na začátku zakřiknutí a báli se hrát. Nezdálo se mi, že by na nás nějak vlítli, ale dali dva góly vlastně z ničeho. První byl jeden hráč do tří, při druhém jsme měli hráče zpátky. Jsou to takové ty detaily, rychlejší přistupování v obraně, v tom jsou oni lepší než my," popsal Tomáš Plekanec.

Český tým o přestávce sáhl k taktickým změnám i úpravě v sestavě a v pětadvacáté minutě snížil. Radek Faksa křižnou přihrávkou našel Michala Řepíka, jehož rána z první skončila přesně v horním růžku branky. "Trenéři udělali v naší hře pár změn a hned to šlo poznat. Hráli jsme na špičkách, ne na patách. Dokázali jsme se vrátit do zápasu," popsal změnu Krejčí.

Amerika po inkasování opět zvýšila obrátky a vytvořila si několik obrovských příležitostí. Nick Bonino dvakrát promáchl před prázdnou brankou a při dalších momentech se skvělými zákroky blýskl Francouz, jenž spoluhráče udržel ve hře.

Ti se mu za to odměnili při přesilovce, která přišla v jednatřicáté minutě. David Pastrňák šikovně viděl v předbrankovém prostoru osamoceného Martina Nečase, jemuž stačilo jen dobře nastavit hokejku a puk z ní doputoval na místo určení.

Vyrovnání vehnalo elán do žil Čechům. Před brankou Ameriky bylo najednou mnohem živěji, a  kdyby Pastrňák mířil trochu lépe, mohl být dokonaný i obrat. Nestalo se a druhá třetina se dohrála za vyrovnaného stavu.

Závěrečná část ze startu nabízela opatrnější podívanou a bylo znát, že oba týmy si dávají pozor, aby nepustily soupeře do výrazných příležitostí. První skutečně nadějnou pozici tak měl až Roman Červenka v pětačtyřicáté minutě, jenž ovšem střeleckou smůlu neprotrhl. V dobré pozici byl tísněn natolik, že nedokázal zakončit.

Chvíli nato pak přišel rozhodující moment. Kane převzal puk a po pádu Hronka nabízenou situací neopovrhl.

Národní tým se poté snažil ještě něco udělat. Vytoužené vyrovnání už ovšem nepřišlo a po závěrečné siréně tak mohli slavit Američané. "Měli jsme ještě pár momentů, i v power-play se trošku odklonilo štěstí, když jsme vyhráli buly a Šulák bohužel při té střele zlomil hokejku a tím jsme dali soupeři prostor, aby hrál delší dobu v našem pásmu, a už jsme to nestačili vyrovnat," dodal kouč Jandač. 

"Český tým hrál velice dobře a byl to výborný zápas. My jsme měli velmi dobrou první třetinu. Byli jsme pak několikrát vyloučení a soupeři se podařilo vyrovnat. Ale jinak jsme odvedli v oslabeních velmi dobrou práci. Ve třetí třetině jsme dali rozhodující gól. Patrick Kane je celý turnaj skvělý lídr, je to jeden z nejlepších hráčů na světě a na tomto turnaji to ukazuje," komentoval zase Jeff Blashill, trenér USA.

ČR - USA 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Řepík (Faksa, Gudas), 31. Nečas (Pastrňák, Hronek) - 11. P. Kane (D. Ryan), 13. Atkinson, (Bonino, J. Gaudreau), 47. P. Kane (D. Ryan). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Kubuš (SR) - McCrank (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 4846. 

ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

USA: Kinkaid - C. Murphy, Butcher, McAvoy, Martinez, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - Thompson, D. Ryan, Coleman. Trenéři: Jeff Blashill, Dan Bylsma a Don Granato.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články