Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nory spasila trenérská výzva, elitu opouští na jejich úkor Korejci

Velkou blamáž nedopustili, přesto se jejich záchrana nerodila lehce. Norové i díky úspěšné trenérské výzvě, která odvrátila změnu skóre za bezbrankového stavu, porazili Jižní Koreu 3:0 v přímém souboji o setrvání mezi světovou hokejovou elitou. V utrápeném utkání se o branky vítězů postarali Lindström, Valkvae Olsen a Holos. Korejci tak budou na příštím šampionátu na Slovensku chybět.

Hokejisté Norska
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Všechno přitom mohlo dopadnout jinak. Hned v první minutě utkání se dostali Korejci do vedení, když se kapitán týmu Pak U-sang prosadil v přesilové hře. Jenže norský trenér Petter Thoresen si vzal prozřetelně trenérskou výzvu a rozhodčí po analýze na videu branku odvolali z důvodu postavení útočícího hráče v brankovišti.

Norové, kterým k záchraně stačil bod, se uklidnili ve čtrnácté minutě po trefě Tobiase Lindströma. Zkušený útočník zužitkoval početní výhodu a Seveřané poté nepřipustili další komplikace. Korejci tak po roce v elitní divizi sestupují a doprovodí Bělorusy, na příštím mistrovství světa je nahradí Italové a Britové.

"Tenhle turnaj byl ještě větší výzvou než ten olympijský," řekl zadák korejského týmu Bryan Young. "A to byla olympiáda něčím zcela jedinečným, navíc ještě v Jižní Koreji. Pro kluky byly oba tyto turnaje obrovskou zkušeností. A myslím, že si ji ponesou s sebou dál, aby se zase posunuli dopředu," dodal.

Korejci se sice snažili, bojovali, ale v útoku se neprosadili. I proto Norové vcelku s přehledem hájili těsné vedení až do třetí části, do níž navíc nastupovali s vědomím toho, že si mohou dovolit i luxus v podobě inkasovaného gólu, a přesto se zachrání.

Valkvae Olsen však místo toho v 47. minutě zvýšil a další trefou v početní výhodě završil výsledek od modré čáry Jonas Holös. Norové tak díky druhému úspěchu na turnaji zůstávají v nejvyšším patře mezinárodního hokeje nepřetržitě od roku 2006.

"Samozřejmě, že jsme chtěli dosáhnout na lepší výsledek (v turnaji), ale to se nám nepodařilo. Hlavní však je, že zůstáváme mezi nejlepšími a můžeme jet příští rok na Slovensko s cílem potrápit zase ty nejsilnější týmy," prohlásil zadák Daniel Sörvik.

"Věřili jsme, že si povedeme lépe. Chtěli jsme bojovat o čtvrtfinále, nikoliv o přežití," podotkl útočník vítězů Ken Andre Olimb. "V prvních dvou utkáních jsme hráli dvakrát prodloužení, mohli jsme mít na kontě víc bodů, ale hlavní je, že jsme vyhráli dnes a zůstáváme nahoře," dodal.

Jižní Korea - Norsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Lindström (M. Olimb, Espeland), 47. Valkvae Olsen (Bastiansen, Espeland), 51. Holös (K. A. Olimb, S. Thoresen). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Iverson - McCrank (oba Kan.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 6:1. Využití: 0:2. Diváci: 3330.

Jižní Korea: Dalton - Young, Kim Won-čon, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Kim Sang-uk, Kim Ki-song, I Čong-hjon - Radunske, Čo Min-ho, Swift - An Čin-hi, Pak U-sang, Pak Čin-kjo - Šin Sang-hun, I Jong-čon, Kim Won-čong - Šin Sang-u. Trenér: Pek Či-son.

Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Valkvae Olsen, Bastiansen, Salsten - S. Thoresen, K. Forsberg, Trettenes - Kristiansen, Roest, Röymark. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články